Hoppa till huvudinnehåll

Häggen är släkt med rosen

Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör.

Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten. Sorkar och möss undviker att knapra på hägg – likaså getter, harar och hästar.

Blommande hägg
Häggens blommor sitter i stora klasar Blommande hägg Bild: Jon Rikberg/Natur och Miljö vetamix,hägg,Rosväxter

Kännetecken:

Häggen, Prunus padus, hör till familjen rosväxter och är ett medelstort träd (6-10 m) eller en stor buske. Barken på unga grenar är rödbrun. Bladen är ovala och vasst sågtandade. Häggen blommar strax efter lövsprickningen. De talrika vita blommorna sitter i klasar. Häggbären mognar i juli-augusti och är svarta, söta, men beska och populära bland fåglar. Häggen växer vid stränder, bäckar, skogskanter och vägrenar, i lundar och på hagmarker. Den påträffas i nästan hela Finland.

Häggen angrips ofta av häggspinnmal. Larverna spinner stora vävar som kan täcka löv, grenar och ibland hela trädet. De kan också kaläta trädet. Ofta återhämtar sig häggen från skadorna och det växer ut nya blad på grenarna.

För trodde man att häggens bär var giftiga, men de är bara beska, inte giftiga. De kan med fördel användas krossade, tillsammans med andra bär. Avkok på häggbark från unga grenar användes inom folkmedicinen mot bl.a. frossa, feber eller urinvägsinfektion. Barken lämpar sig för färgning av garn och ger en rödbrun färg. Veden används till finare snickeriarbeten. Med frukterna eller blommorna kan man smaksätta vin, vinäger, brännvin eller efterrätter.

Video: Kari Hautanen
Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix