Hoppa till huvudinnehåll

Harsyran är vintergrön

Blommande harsyra
Harsyran blommar i april-juni Blommande harsyra Bild: Magnus Östman vetamix

Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna.

Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.
Harsyran växer i skogar i södra och mellersta Finland. I södra Lappland är arten mera sällsynt. Harsyran trivs i skuggiga, fuktiga granskogar, men också i lundar.

Kännetecken:

Harsyran, Oxalis acetosella, har en ytlig, förgrenad jordstam från vilken de ljusgröna klöverliknande bladen sticker upp. Harsyran är bara 5-10 cm hög. Harsyrans blommor sitter ensamma på långa, sköra skaft och är klocklika, med fem vita, violettstrimmiga kronblad. Blommornas mitt är gulgrön.

Harsyran har förr använts mot skörbjugg p.g.a. av att den innehåller C-vitamin. Den har också använts som fläckborttagningsmedel eftersom oxalsyra löser upp fläckar.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Foto: Magnus Östman

Läs också

Vetamix

  • Skidteknik för dig som vill bli bättre i spåret

    Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

    Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

  • Censorns tips inför essäprovet i modersmål

    Abiturienter, se hit! Smarta tips inför essäprovet.

    När du får essäprovet framför dig: börja med att noggrant läsa igenom alla rubrikerna och alla uppgifterna. Välj det ämne, den rubrik som intresserar dig eller som du vet att du kan någonting om.

Nyligen publicerat - Vetamix