Hoppa till huvudinnehåll

Huggormens blick är stickande

Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

Om våren finner man huggormar i nystan på soliga, varma platser, gärna på steniga sydsluttningar eller vid kanterna av åkrar, kärr eller skogar.

Ormar brukar också samlas uppe på berg.

Då man rör sig i skog och mark där det finns mycket huggormar kan man gärna klampa lite mer än vanligt. Ormar känner när marken vibrerar eller när någon rör sig i närheten och då försvinner de snabbt.

För en fullvuxen, frisk människa är ett ormbett i allmänhet inte farligt, men det är ändå skäl att kontakta en läkare om man blir ormbiten.

Kännetecken:

Det är inte svårt att känna igen en huggorm, Vipera berus. Skinnet är brunt, grått eller nästan svart och längs ryggen ser man oftast det välkända mörka sicksack-bandet.

Men hos de mörkaste huggormarna syns sicksackmönstret dåligt eller inte alls.

De mörka huggormarna skiljer sig från snokarna genom att de alltid saknar gula eller ljusa öronfläckar som ofta, men inte alltid, är tydliga hos snokarna.

Om man är osäker på vad det är för en orm man stött på gäller det att titta på huvudet och se ormen i ögonen.

Huggormens huvud är brett och platt och blicken är stickande. Det beror på pupillen. Pupillen är långsmal och omges av en brunröd kant.

Snokens pupill är däremot rund. Jämfört med snoken är huggormen också rätt tjock och stubbsvansad.

Huggormen blir oftast 50-60 cm lång. Rekordet i Finland är 94 cm.


Huggormen rör sig oftast längs marken, men kan också klättra i träd. Huggormen simmar relativt bra.

Det ser ut som om huggormen skulle föda levande ungar, men det är inte riktigt så. Huggormshonan bär de befruktade äggen inne i sin kropp under några månader.

Då hon lägger äggen spricker de mjuka äggskalen och fullt utvecklade huggormsungar ringlar sig ut. Huggormen får 4-20 ungar.

De har gifttänder redan när de föds.

Föda:

Huggormen äter främst smågnagare och möss, men också ödlor och fågelungar. Ormen luktar sig fram till bytet med sin tunga och hugger det sedan och sprutar in sitt gift.

Utbredning:

Huggormen är allmän i hela Finland. Huggormen är den enda giftiga ormen som påträffas i Finland.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Videor: Kari Hautanen

Läs också

Vetamix

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Tio skäl att sova tillräckligt

  Prioritera sömn - det är livsviktigt.

  Känner du dig trött? Slut? Totalt utmattad? Trötthet är det första tecknet på dålig eller otillräcklig sömn. Här är tio orsaker att prioritera sömn - det är inte bara tillåtet, utan direkt önskvärt.

 • Vet du hur man shoppar säkert på nätet?

  Testa dina kunskaper om nätshopping.

  Vi köper ett och annat på nätet: resor, kläder, konsertbiljetter, böcker, sportutrustning ... Gör vårt test och ta reda på om du shoppar smart på nätet!

Nyligen publicerat - Vetamix