Hoppa till huvudinnehåll

Kryp och leksaker i fortlöpande mönster

Jag gillar papper och penna, att rita för hand och känna pappersytan. Ritar man fel får man börja om igen. Men ibland skulle man vilja få sitt motiv lite större, med aningen annorlunda effekt, som ett fortlöpande mönster. Och det är fullt möjligt att göra med endast papper, penna, skärkniv, tejp och kopieringsapparat.

Magiskt enkelt vågar jag lova! Börja med att rita upp ditt motiv, vad som helst, men utan att motivet går ända ut i kanterna.

När du är klar märker du ut mitten på pappret och skär mitt itu med kniv och linjal.

Låt delarna byta plats och tejpa på baksidan.

Sväng på pappret och märk ut mitten, skär mitt itu.

Låt delarna byta plats och tejpa på baksidan.

Nu har alla delar bytt plats och det lämnar ett tomrum i mitten av pappret. Rita vidare tills du anser att motivet är klart. Då är det dags att kopiera.

Min lilla mönsterrapport fick bli i 4 delar.

De flesta kopieringsapparater printar inte bilden ända ut i kanten så det hamnar man själv att fylla i. Men skär inte bort alla vita kanter direkt, du kommer att behöva dem när du fogar ihop delarna! Testa dig fram och se var du behöver de vita kanterna så du kan fylla i de ”försvunna” linjerna.

(Jag spraylimmade upp mina bilder på en bit hårdkartong och skulle jag ha skurit bort alla vita kanter skulle kartongen ha lyst igenom i skarven.)

Såå, hänger du upp den på väggen direkt? Vill du tapetsera en liten vägg? Eller använd det som färgläggningstavla för dig och dina barn? Gör som du vill - det är magiskt enkelt.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

  Lättlagad och billig vardagsmat.

  Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

 • Soppa på ugnsbakad zucchini med frasig zucchinibrioche

  Frys in höstens vardagsmat på burk.

  Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

 • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

  Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

  Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

 • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

  Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

  Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

 • Låt tomatsåsen göra pizzan!

  En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

  Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

 • Pauls pizzakanter med tomatsås

  Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

  Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

 • Pauls inkokta kräftor

  Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

  Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

 • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

  Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

  En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.