Hoppa till huvudinnehåll

Liljekonvaljen är vår nationalväxt

Den väldoftande, men giftiga liljekonvaljen blommar i maj-juni. Senare under sommaren utvecklas ett gulrött bär. Liljekonvaljen förekommer i hela landet, utom i norra delarna av Lappland.

Kännetecken:

Liljekonvaljen, Convallaria majalis, blir 15-20 cm hög och har en förgrenad jordstam. Stjälken är upprätt och bladlös. Vid basen sitter två stora blad som är ungefär lika långa som själva stjälken. De vita, klocklika, hängande blommorna sitter på stjälken i en bågböjd, ensidig klase. Hela växten är giftig och särskilt giftiga är de orangeröda bären. Liljekonvaljen trivs på skuggiga ställen, i friska moskogar, skogsbryn, lundar, samt på hagmarker.

Blommande liljekonvalj
Alla delar av liljekonvaljen är mycket giftiga Blommande liljekonvalj Bild: Urpo Lehtimaki Liljekonvalj,Liljekonvalj,vetamix

Den giftiga liljekonvaljen har i tiderna använts som hjärtmedicin, samt för att lindra gikt. Förr användes också nyspulver av liljekonvaljblommor mot snuva och halsfluss. Idag vet man att växten är mycket giftig. Även vattnet i en vas där det stått en liljekonvaljbukett är giftigt. Liljekonvaljsdoft används i parfymer och i tvålar.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Kari Hautanen

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix