Hoppa till huvudinnehåll

Lönnen blommar på bar kvist

Lönn i blom
Lönn i blom Bild: Magnus Östman/Natur och Miljö följ med våren,lönn

Lönnen är känd för sina stiliga, höstgranna blad och vingförsedda frukter, lönnäsor. Men också blommorna är vackra.

Lönnen, Acer platanoides, blommar i maj-juni, på bar kvist. Blommorna består av knippen med omkring tio gulgröna blommor med ovala kronblad och trekantiga foderblad. Om våren är lönnen är en viktig nektarkälla för många insekter. Och lönnen i sin tur behöver insekterna för att bli pollinerad.

Lönnen behöver näringsrik jord och trivs i lundar. Där kan lönnarna växa sig mycket stora och i vårt land bli upp till 20 meter höga. Kronorna är rundade och täta. Lönnen förekommer främst i södra Finland, men man kan träffa på enstaka exemplar i parker till och med norr om Uleåborg.

Lönnbladen är handflikiga, med 5-7 flikar och har ett långt skaft. Bladen kan ibland ha svarta fläckar. Då har lönnen angripits av tjärfläcksjuka Rhytisma acerinum. Det är en svamp som orsakar fläckarna.

Lönnved har en rödaktig nyans. Lönnvirke används till finsnickeri, bland annat till musikinstrument. Saven kan kokas ihop till lönnsirap.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix