Hoppa till huvudinnehåll

Medborgarinitiativet om utträde ur euron nu i riksdagen

Paavo Väyrynen överräckte sitt medborgarinitiativ om en folkomröstning om euron till talman Maria Lohela den 10 mars 2016.
Paavo Väyrynen överräckte sitt medborgarinitiativ till talman Maria Lohela den 10 mars Paavo Väyrynen överräckte sitt medborgarinitiativ om en folkomröstning om euron till talman Maria Lohela den 10 mars 2016. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paavo Väyrynen,Maria Lohela,medborgarinitiativ,euro

Det vore en välsignelse för Finland om vi träder ut ur euroområdet. Det var kort sagt budskapet då Centerns hedersordförande, europaparlamentariker Paavo Väyrynen överräckte sitt medborgarinitiativ om en folkomröstning om euron till talman Maria Lohela (Sannf).

Det avtal som arbetsmarknadsparterna och regeringen försöker komma överens om bidrar enligt Väyrynen marginellt till att öka konkurrensförmågan. En inre devalvering är omöjlig att förverkliga. Därför vore ett utträde ur euron det bästa för landet.

- Vi övergår till en flytande valuta. Det återställer snabbt konkurrensförmågan, exporten och ekonomin börjar växa och medborgarnas levnadsstandard stiga. De mest smärtsamma nerskärningarna kan vi avstå ifrån, säger Väyrynen.

Om Finland håller sig kvar i euroområdet går den återstående ekonomiska självständigheten förlorad, och till sist hela landets självständighet. Det här därför att EU utvecklas till en övernationell, federal stat och en skuldunion där alla medlemsstater är gemensamt ansvariga.

Meddelande från statsministern alternativ

Paavo Väyrynen säger också att en folkomröstning till och med kan undvikas, om regeringen så vill. Eftersom Finland inte röstade om euron utan anslutningen skedde via ett meddelande från statsministern kan också utträdet snabbt skötas med ett nytt meddelande.

Enligt Väyrynen var ett medborgarinitiativ nödvändigt, eftersom det inte finns andra sätt att få riksdagen att behandla euron.

- Det här visar på stora brister i vår representativa demokrati, säger han.

Medborgarinitiativet går nu till utskottsbehandling, och därefter till behandling i plenum.

Väyrynen lämnar inte Bryssel för det här

Paavo Väyrynen hoppas att behandlingen av initiativet är saklig, och bred. Han säger till Svenska Yles reporter Anders Karlsson att han inte själv tänker lämna Europaparlamentet, och återvända till riksdagen för att delta i debatten om initiativet. Väyrynen är invald i både Europaparlamentet och Finlands riksdag, varför han kan utnyttja möjligheten att återvända till Arkadiebacken. Möjligen gör han det senare under valperioden.

Finansminister Alexander Stubb (Saml) delar inte Väyrynens analys om eurons förkastlighet. Stubb säger att Finlands ekonomiska problem är strukturella, de beror inte på valutan. Ett utträde skulle leda till turbulens på marknaden och instabilitet, menar han.

- Det tar lång tid att bygga upp en egen valuta i det här osäkra ekonomiska läget. Ett utträde ur euron vore gift för ekonomin, konkurrensförmågan, sysselsättningen och välfärdssamhället, säger Stubb.