Hoppa till huvudinnehåll

Myggan luktar sig fram till oss

Mygga som suger blod
Det är mygghonan som sticker oss Mygga som suger blod Bild: Magnus Östman vetamix,Stickmygga

I Finland finns det tiotals arter av stickmyggor. De hör till familjen Culicidae. Många av dem suger blod av däggdjur.

Det är bara honorna som sticks och suger blod eftersom de behöver mycket näring för att kunna lägga ägg. Men hur hittar myggorna oss? Andedräkten, svett och dofter från huden attraherar dem. Särskilt koldioxiden i andedräkten känns på många meters håll. På nära håll kan myggan känna värmen av dig. Mygghanarna livnär sig däremot på växtsafter. Hanarna är ofta mindre än honorna.

Om våren är varm kan man se de första stickmyggorna i södra Finland redan i slutet av mars. De surrande svärmarna dyker upp först i maj. Många arter rör sig huvudsakligen i skymningen.

I Finland är det omöjligt att undvika att träffa på stickmyggor. I Lappland är myggsvärmarna tidvis besvärande stora. Det beror bland annat på att tillgången till vatten är stor efter att snön har smultit. Myggorna lägger sina ägg i vatten. Ju fuktigare omgivningen är, desto bättre trivs stickmyggan. Därför finns det mycket myggor på myrmarker och i kärrområden.

Källor: Natur och Miljö/Luonto-Liitto

  • Firarsvängen 15 april 2021

    Hälsa, gratta och önska musik i Firarsvängen!

    Hälsa, gratta och önska musik i Firarsvängen! Skriv din hälsning i kommentarsfältet i slutet av artikeln, eller ring oss på 06 3 200 200.

  • Coronaviruset i Österbotten - 15.4

    I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

    Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.