Hoppa till huvudinnehåll

Sädesärlan kallas också vippstjärt

Sädesärlan eller vippstjärten, Motacilla alba, dyker upp på gårdarna i april, på jakt efter ryggradslösa djur. Den vippar upp och ner på sin långa stjärt och anfaller sitt byte medan den emellan släpper ur sig korta tjivitt-läten. Man tror att den hart fått namnet sädes-ärla eftersom den anländer just under vårsådden och söker föda i den nyplöjda jorden.

Arten har brett ut sig i hela landet på öppna områden, oftast nära bosättning eller vatten. Vårens första sädesärlor ser man där snön har smultit, vid sjö- och havsvikar. Sädesärlorna är mycket påhittiga när det gäller boplats. Människan kanske är mindre förtjust över deras uppfinningsrikedom, för de kan välja att bygga sina bon i vedhögar, under bilarnas motorhuvar eller också i avgasrör. Men man får inte förstöra fågelbon. Om det är nödvändigt att flytta ett bo kan man be om råd t.ex. av en lokal fågelförening.

Kännetecken:

Ca 18 cm. En smäcker ärla med lång, svart stjärt, med vita yttre stjärtpennor. Svart-, grå- och vitbrokig. Hjässan, strupen och bröstet svart. Ansiktet och halsens sidor är vita, undersidan likaså. Ryggen är grå.

Sädesärla på trädstam
Sädesärla på trädstam Bild: Risto Puranen/Vastavalo. motacilla alba

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Kari Hautanen

Vetamix

  • Nyhetsquiz: Rökning, ny regering och vulkanutbrott

    En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

    Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

  • Lucias blodiga historia

    Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

    Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

Nyligen publicerat - Vetamix