Hoppa till huvudinnehåll

Sädesärlan kallas också vippstjärt

Sädesärlan eller vippstjärten, Motacilla alba, dyker upp på gårdarna i april, på jakt efter ryggradslösa djur. Den vippar upp och ner på sin långa stjärt och anfaller sitt byte medan den emellan släpper ur sig korta tjivitt-läten. Man tror att den hart fått namnet sädes-ärla eftersom den anländer just under vårsådden och söker föda i den nyplöjda jorden.

Arten har brett ut sig i hela landet på öppna områden, oftast nära bosättning eller vatten. Vårens första sädesärlor ser man där snön har smultit, vid sjö- och havsvikar. Sädesärlorna är mycket påhittiga när det gäller boplats. Människan kanske är mindre förtjust över deras uppfinningsrikedom, för de kan välja att bygga sina bon i vedhögar, under bilarnas motorhuvar eller också i avgasrör. Men man får inte förstöra fågelbon. Om det är nödvändigt att flytta ett bo kan man be om råd t.ex. av en lokal fågelförening.

Kännetecken:

Ca 18 cm. En smäcker ärla med lång, svart stjärt, med vita yttre stjärtpennor. Svart-, grå- och vitbrokig. Hjässan, strupen och bröstet svart. Ansiktet och halsens sidor är vita, undersidan likaså. Ryggen är grå.

Sädesärla på trädstam
Sädesärla på trädstam Bild: Risto Puranen/Vastavalo. motacilla alba

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Kari Hautanen