Hoppa till huvudinnehåll

Sandra Eriksson råder idrottare: ”Dopning är inget skämt”

Det ökända preparatet meldonium som många idrottare åkt fast för under de senaste veckorna. Meldonium. Bild: All Over Press dopning,meldonium

Idrottare som Abeba Aregawi har förklarat sina dopningsfall med att de inte hade koll på vad de stoppade i sig. Klumpigt, säger svensk professor – medan Sandra Eriksson har skrivit en minneslista för idrottare.

”Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst. Jag vet att folk tänker ”alla har en ursäkt”. Men hon har aldrig sett någon förpackning eller recept.”

Med de orden förklarade Abeba Aregawis agent Jos Hermens igår hur den svenska världsmästarlöparen hade fått i sig den förbjudna substansen meldonium. Och tillade: ”Abeba har sig själv att skylla”.

Abeba Aregawi har – likt framför allt många ryska idrottare – åkt fast för meldonium. Abeba Aregawi i närbild. Bild: EPA Abeba Aregawi,friidrott,sports series and leagues

Tennisstjärnan Maria Sjarapova har i sin tur berättat att hon använt meldonium sedan 2006 och helt enkelt inte märkt att preparatet blev förbjudet från och med den 1 januari 2016.

”Oerhört amatörmässigt”

Det svenska tennisförbundets medicinska expert Per Rehnström, som är professor i idrottsmedicin vid Karolinska institutet, lägger huvudskulden på ryskans stab i fallet Sjarapova.

– Det är klumpigt, otroligt klumpigt. Det är löjligt. Man baxnar när man läser om det. I hennes fall tror jag absolut inte att det är dopning. Hon hade otur. Det är en bra tjej, säger Rehnström till Expressen.

– Det är synd att det hände. Hon har femton personer minst omkring sig. Att de inte upptäckt att det blev dopningsklassat, det är oerhört amatörmässigt. Det är ofattbart.

Maria Sjarapova hade inte koll på vad som är förbjudet. Maria Sjarapova får gott om stöd i tennisvärlden efter sin presskonferens. Bild: All Over Press Marija Sjarapova

Rehnström menar att idrottare överlag är noggranna med vad de sätter i munnen.

– De är livrädda att de ska få något i sig. Ta Carolina Klüft, jag har aldrig sett någon så rädd. Hon kunde inte hålla i en flaska om hon inte visste vad det var, berättar Rehnström.

Eriksson: Man dopar sig inte i misstag

Finlands hinderstjärna Sandra Eriksson bjuder i sin blogg på en lista med åtta punkter där hon ger råd åt idrottare på hur man låter bli att dopa sig.

– Dopning är inget skämt. Och jag är trött på att höra folk säga att de har råkat få i sig saker i misstag. Man dopar sig inte i misstag. Idrottare har ett ansvar, skriver Eriksson som har ”Ha koll på vad du stoppar i dig” som första punkt på sin lista.

– Det är alltid idrottarens eget ansvar vad hen stoppar i sig. Alltid. Det spelar ingen roll om du får din medicin från en idrottsläkare eller tränare. Kolla upp att medicinen är tillåten innan du käkar den. Kolla upp allt. Även om du är rätt säker på att det är tillåtet.

Sandra Eriksson anser att man inte kan dopa sig i misstag. Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2015. Bild: Juha Tamminen / All Over Press sandra eriksson,Sandra Eriksson

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Laukkanen imponerar – fyra i försöken

  Medaljjakten i VM fortsätter på 100 meter medley.

  Jenna Laukkanen bommade ett VM-brons med en hårsmån. Nu fortsätter medaljjakten på 100 meter medley – och den inleddes starkt.

 • CL-rankningen: ”Är det enda som talar emot Real Madrid”

  Yle Sporten benar ut förutsättningarna inför fortsättningen.

  Gruppspelet i Champions League är överstökat. Favoriterna är vidare till slutspelet, men det kan bli mardrömslottning för flera storklubbar. Yle Sporten benar ut förutsättningarna inför fortsättningen och rankar de sexton slutspelslagen.

 • Klart för comeback – Kalla tillbaka i helgen

  I Lillehammer blir det omstart – i skandinaviska cupen.

  Charlotte Kalla floppade i världscuppremiären på skidor. Sedan dess har hon vilat från tävlingar, men i helgen blir det omstart – i skandinaviska cupen.

 • Bandyhall planeras i Borgå

  Per Högström bekräftar att planer har presenterats.

  Det finns konkreta planer på att bygga en bandyhall i Borgå. Många frågor är ändå fortfarande öppna.