Hoppa till huvudinnehåll

Sandra Eriksson råder idrottare: ”Dopning är inget skämt”

Meldonium.
Det ökända preparatet meldonium som många idrottare åkt fast för under de senaste veckorna. Meldonium. Bild: All Over Press dopning

Idrottare som Abeba Aregawi har förklarat sina dopningsfall med att de inte hade koll på vad de stoppade i sig. Klumpigt, säger svensk professor – medan Sandra Eriksson har skrivit en minneslista för idrottare.

”Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst. Jag vet att folk tänker ”alla har en ursäkt”. Men hon har aldrig sett någon förpackning eller recept.”

Med de orden förklarade Abeba Aregawis agent Jos Hermens igår hur den svenska världsmästarlöparen hade fått i sig den förbjudna substansen meldonium. Och tillade: ”Abeba har sig själv att skylla”.

Abeba Aregawi i närbild.
Abeba Aregawi har – likt framför allt många ryska idrottare – åkt fast för meldonium. Abeba Aregawi i närbild. Bild: EPA Sports series and leagues,friidrott,Abeba Aregawi

Tennisstjärnan Maria Sjarapova har i sin tur berättat att hon använt meldonium sedan 2006 och helt enkelt inte märkt att preparatet blev förbjudet från och med den 1 januari 2016.

”Oerhört amatörmässigt”

Det svenska tennisförbundets medicinska expert Per Rehnström, som är professor i idrottsmedicin vid Karolinska institutet, lägger huvudskulden på ryskans stab i fallet Sjarapova.

– Det är klumpigt, otroligt klumpigt. Det är löjligt. Man baxnar när man läser om det. I hennes fall tror jag absolut inte att det är dopning. Hon hade otur. Det är en bra tjej, säger Rehnström till Expressen.

– Det är synd att det hände. Hon har femton personer minst omkring sig. Att de inte upptäckt att det blev dopningsklassat, det är oerhört amatörmässigt. Det är ofattbart.

Maria Sjarapova får gott om stöd i tennisvärlden efter sin presskonferens.
Maria Sjarapova hade inte koll på vad som är förbjudet. Maria Sjarapova får gott om stöd i tennisvärlden efter sin presskonferens. Bild: All Over Press Marija Sjarapova

Rehnström menar att idrottare överlag är noggranna med vad de sätter i munnen.

– De är livrädda att de ska få något i sig. Ta Carolina Klüft, jag har aldrig sett någon så rädd. Hon kunde inte hålla i en flaska om hon inte visste vad det var, berättar Rehnström.

Eriksson: Man dopar sig inte i misstag

Finlands hinderstjärna Sandra Eriksson bjuder i sin blogg på en lista med åtta punkter där hon ger råd åt idrottare på hur man låter bli att dopa sig.

– Dopning är inget skämt. Och jag är trött på att höra folk säga att de har råkat få i sig saker i misstag. Man dopar sig inte i misstag. Idrottare har ett ansvar, skriver Eriksson som har ”Ha koll på vad du stoppar i dig” som första punkt på sin lista.

– Det är alltid idrottarens eget ansvar vad hen stoppar i sig. Alltid. Det spelar ingen roll om du får din medicin från en idrottsläkare eller tränare. Kolla upp att medicinen är tillåten innan du käkar den. Kolla upp allt. Även om du är rätt säker på att det är tillåtet.

Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2015.
Sandra Eriksson anser att man inte kan dopa sig i misstag. Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2015. Bild: Juha Tamminen / All Over Press Sandra Eriksson,sandra eriksson
 • Kända musiker kämpar för Karlebyorkester

  Ber politiker att inte strypa anslag till kammarsorkestern.

  Kända kapellmästare och klassiska musiker vädjar för Mellersta Österbottens kammarorkester. Musikerna uppmanar politikerna i Karleby att inte strypa anslagen till orkester.

 • Mediaforskare: ”Inte ens internet kommer finnas för evigt”

  Mediaforskare Pelle Snickars föreläste i Åbo på fredagen.

  - Om man ser på ett hundraårsperspektiv så kommer vi inte att prata om internet på det viset längre, utan det kommer vara integrerat i vardagen på ett annat sätt, säger professor Pelle Snickars.

 • Tillfällig lösning på konflikten – Danmark spelar mot Kroatien

  Till spel med det avtal som spelarna lade fram i veckan.

  Kvällens nordiska möte mellan Sverige och Danmark ställdes in, men danskorna kommer till spel på tisdag – med det avtal som spelarna lade fram i veckan. "Vi ställde inte in matchen mot Sverige. Vi hade gärna spelat", säger Janni Arnth.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport