Hoppa till huvudinnehåll

Sandra Eriksson råder idrottare: ”Dopning är inget skämt”

Det ökända preparatet meldonium som många idrottare åkt fast för under de senaste veckorna. Meldonium. Bild: All Over Press dopning,meldonium

Idrottare som Abeba Aregawi har förklarat sina dopningsfall med att de inte hade koll på vad de stoppade i sig. Klumpigt, säger svensk professor – medan Sandra Eriksson har skrivit en minneslista för idrottare.

”Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst. Jag vet att folk tänker ”alla har en ursäkt”. Men hon har aldrig sett någon förpackning eller recept.”

Med de orden förklarade Abeba Aregawis agent Jos Hermens igår hur den svenska världsmästarlöparen hade fått i sig den förbjudna substansen meldonium. Och tillade: ”Abeba har sig själv att skylla”.

Abeba Aregawi har – likt framför allt många ryska idrottare – åkt fast för meldonium. Abeba Aregawi i närbild. Bild: EPA Abeba Aregawi,friidrott,sports series and leagues

Tennisstjärnan Maria Sjarapova har i sin tur berättat att hon använt meldonium sedan 2006 och helt enkelt inte märkt att preparatet blev förbjudet från och med den 1 januari 2016.

”Oerhört amatörmässigt”

Det svenska tennisförbundets medicinska expert Per Rehnström, som är professor i idrottsmedicin vid Karolinska institutet, lägger huvudskulden på ryskans stab i fallet Sjarapova.

– Det är klumpigt, otroligt klumpigt. Det är löjligt. Man baxnar när man läser om det. I hennes fall tror jag absolut inte att det är dopning. Hon hade otur. Det är en bra tjej, säger Rehnström till Expressen.

– Det är synd att det hände. Hon har femton personer minst omkring sig. Att de inte upptäckt att det blev dopningsklassat, det är oerhört amatörmässigt. Det är ofattbart.

Maria Sjarapova hade inte koll på vad som är förbjudet. Maria Sjarapova får gott om stöd i tennisvärlden efter sin presskonferens. Bild: All Over Press Marija Sjarapova

Rehnström menar att idrottare överlag är noggranna med vad de sätter i munnen.

– De är livrädda att de ska få något i sig. Ta Carolina Klüft, jag har aldrig sett någon så rädd. Hon kunde inte hålla i en flaska om hon inte visste vad det var, berättar Rehnström.

Eriksson: Man dopar sig inte i misstag

Finlands hinderstjärna Sandra Eriksson bjuder i sin blogg på en lista med åtta punkter där hon ger råd åt idrottare på hur man låter bli att dopa sig.

– Dopning är inget skämt. Och jag är trött på att höra folk säga att de har råkat få i sig saker i misstag. Man dopar sig inte i misstag. Idrottare har ett ansvar, skriver Eriksson som har ”Ha koll på vad du stoppar i dig” som första punkt på sin lista.

– Det är alltid idrottarens eget ansvar vad hen stoppar i sig. Alltid. Det spelar ingen roll om du får din medicin från en idrottsläkare eller tränare. Kolla upp att medicinen är tillåten innan du käkar den. Kolla upp allt. Även om du är rätt säker på att det är tillåtet.

Sandra Eriksson anser att man inte kan dopa sig i misstag. Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2015. Bild: Juha Tamminen / All Over Press sandra eriksson,Sandra Eriksson
 • Politiskt dödläge i Spanien över

  Socialdemokratiska PSOE godtog högerregering.

  Det spanska socialdemokratiska partiet PSOE beslöt på söndag eftermiddag att lägga ner sina röster i en förtroendeomröstning nästa vecka. Det ger högerpartiet Partido Popular och dess ledare Mariano Rajoy möjlighet att bilda en minoritetsregering.

 • Hemmasonen Lyyski: ”Fattar inte vad som hänt”

  Vid Diego Assis 2–1-mål kom tårarna för lagkaptenen.

  Vid Diego Assis 2–1-mål med en kvart kvar kom tårarna för Jani Lyyski. Då var ålänningen säker på att IFK Mariehamn skulle bärga det historiska guldet. Det är helt underbart, säger lagkaptenen.

 • Expert: Jättelik medieaffär kan få värdet på tv-serier att stiga

  AT&T köper Time Warner för 85 miljarder dollar.

  Köpet av Time Warner är ingen överraskning, anser Aller Medias vd Pauli Aalto-Setälä som följt med branschen länge. I AT&T:s händer kan Time Warners produkter öka i värde, något som också märks av i Finland ifall rättigheterna blir dyrare.

Läs också

 • Gaeltacht - Irlands svar på Svenskfinland

  Irlands lilla iriskspråkiga minoritet bor vid västkusten.

  Iriska är Irlands nationalspråk – trots att bara en procent har iriska som modersmål. Största delen bor i iriskspråkiga områden på västkusten, så kallade Gaeltacht. Iriskan sågs länge som de obildades språk och ännu för 20 år sedan såg många ner på iriskspråkiga. Nu har attityderna blivit bättre.

 • En gång alkoholist alltid alkoholist?

  Linda Mokko tror det kan vara möjligt att dricka igen.

  De flesta vårdmetoder för alkoholister går ut på att man helt ska sluta dricka. En metod som utvecklats i Finland försöker testa en annan väg, nämligen att alkoholisten i framtiden ska kunna dricka med måtta.

Nyligen publicerat - Sport