Hoppa till huvudinnehåll

Skrattmåsen är en tidig bortflyttare

Genast då våra vatten blir isfria, i allmänhet i slutet av mars, återvänder de första skrattmåsarna. Snart är hela kolonier på plats och det glada skränet fyller hela luften. Skrattmåsen kan också övervintra i Finland på t.ex. soptippar.

Skrattmåsen, Larus ridibundus, trivs inte ute på öppna havet, men är vanlig vid sjö- och havsstränderna i nästan hela vårt land. Skrattmåsarna har också börjat sprida sig från kusterna till inlandet. Man ser dem på plöjda åkrar och på soptippar, men också på torg och gräsmattor i glesbygderna.

Skrattmåsen häckar i kolonier vid frodiga våtmarker, sjöar och i havsvikar. Kolonin är alltid på sin vakt och färdig att försvara sig, vilket utgör ett gott skydd för ungarna. Många andra vattenfåglar häckar därför också gärna i närheten av skrattmåskolonierna.

Skrattmås vid havet
Skrattmås vid havet Bild: YLE/Rose-Marie Sundström mås

Kännetecken:

Skrattmåsarna är välbekanta för alla torgbesökare som kanske till och med har blivit utleda på deras högljudda skriande. Skrattmåsen är mindre än de andra torgfåglarna, 34-37 cm, huvudet är chokladbrunt och skrattmåsen har röd näbb och röda ben.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Kari Hautanen

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix