Hoppa till huvudinnehåll

Stina Ekblad: Frihet är att vara närvarande

Stina Ekblad.
Stina Ekblad känner sig fri Stina Ekblad. Bild: Yle/Parad Media efter nio,Stina Ekblad

I början av 70-talet bestämde en ung Stina Ekblad sig för att lämna det trygga livet i byn Solf i Österbotten, och flytta till Danmark för att studera.

– Hela mitt liv har jag försökt vara modig och våga mig på saker som känns skrämmande. Även om det inte alltid varit rätt beslut som jag fattat så har jag ändå vågat göra sådant som jag varit rädd för.

Stina Ekblad har haft en imponerande karriär och ger bilden av att lyckas med allt hon väljer att företa sig.

– Jag har på inga sätt gått från rosa moln till rosa moln, men jag har trott på att livet ger mig lärdomar och utmaningar som berikar mig. Genom svårigheter växer en människa.

En gnutta hippie-mentalitet

Uppvuxen på 70-talet har Stina Ekblad känt att fred, kärlek, frihet och lycka varit självklara ledord.

– Jag har alltid varit samma Stina, jag har bara blivit tydligare. Idag vet jag mer om livet och mig själv men själva kärnan har alltid varit densamma.

Flow och närvaro

Stina Ekblad har jobbat mestadels med scenkonst och gjort en hel del klassiker. Mellan manuskriptet och regissören, hur mycket frihet finns det för en skådespelare att ta ut svängarna?

– Då när jag är öppen och närvarande känner jag frihet. Inte tom men öppen. Känslan kan infinna sig ibland på scenen och är underbar. Den kan också kännas i livet i vanlig tillvaro. När jag känner att allting är möjligt, det finns inga hämningar, det finns ingen kramp.

Men känslan av frihet uppe på scenen kommer inte gratis. Den kommer av hårt jobb och långa repetitioner med kollegerna. Dessutom krävs det erfarenhet.

– Efter mina 40 år som skådespelare händer det allt oftare underbara saker uppe på scenen. Jag står där och alla hundratals människor i publiken får projicera sina drömmar, bilder och tankar på mig. Att få dela den stunden med andra i rummet och känna samtidighet är en enorm frihet.

Friheten att välja jobb

Sedan 1988 har Stina Ekblad arbetat på Dramaten i Stockholm. Vid sidan om har hon även gjort flera roller i spelfilmer och tv-serier.

– När det kommer anbud frågar jag mig: Är det roligt? Får jag betalt? Träffar jag berikande människor? Wallander serien tyckte jag väldigt mycket om att arbeta med eftersom jag fick resa till Ystad och umgås med min vän Krister Henriksson.

Så som de flesta äldre skådespelerskor har Stina Ekblad märkt att rollerna blir mindre och färre för åren.

– Manuskripten har jag inte så stora krav på. Rollerna för en 62-åring i helfigur är sällan speciellt bra. Istället blir jag erbjuden att spela nån i periferin; obducent, minister, advokat, psykolog.

Senast i tv sågs Stina Ekblad för nån vecka sedan läsa upp en skämtsam dikt i SVT:s Melodifestival.

– Jag gör bara sånt som jag tycker är roligt. Jag älskar att läsa dikter!

Efter Nio om frihet, 10 mars 2016, kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem