Hoppa till huvudinnehåll

Svartvita flugsnapparen lever i bigami

Den svartvita flugsnapparen, Ficedula hypoleuca, häckar gärna i fågelholkar. Den frackklädda hanen är mycket högljudd och aggressiv mot andra fåglar. Har han valt en holk till boplats, så kan han strunta i om den redan är upptagen. Boet byggs på det andra boet.

En svartvit flugsnappare och till exempel en mes kan tävla länge om en holk. Man kan försöka lugna ner situationen genom att sätta upp en fågelholk till. Hanen kan ha två honor under en och samma sommar. Efter att ha förfört sin älskarinna så återvänder han till sin första partner och hjälper henne med att sköta fågelungarna. Älskarinnan får sköta sina ungar själv.

De första svartvita flugsnapparna anländer från Afrika i mitten av april, men de flesta kommer först i maj. Fågeln är vanlig i södra Finland men man kan också stöta på den i norr. Utbredningen i Lappland begränsas dock av det kalla vädret och bristen på lämpliga boplatser. Den svartvita flugsnapparen förekommer både i barr- och lövskog, men föredrar lövskog. Den svartvita flugsnapparen är insektätare.

Kännetecken:

Hanen har en frackliknande dräkt i svart och vitt, med ett vitt område på vingen och en vit fläck i pannan. Honan har motsvarande dräkt, men i brunvitt och hon saknar vitt i pannan. Ca 13 cm.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix