Hoppa till huvudinnehåll

Tibasten är mycket giftig

Tibast i blom
Tibast i blom Bild: Magnus Östman/Natur och Miljö Tibast,Tibastväxter,följ med våren

Tibast är en buske som blir ungefär en meter hög. Den fäller sina löv till vintern och blommar tidigt om våren på bar kvist.

Blommorna är i allmänhet rosa eller ljuslila, mycket sällan vita. De tittar fram i grupper på 2-4 blommor på de rätt raka, ofta upprättstående kvistarna. I södra Finland blommar tibasten ofta redan i april och också i norr slår busken ut rätt tidigt, innan sommaren kommer. Bladen är avlånga och rundade. Frukten är röd och glänsande.

Tibast i blom
Tibast i blom Bild: Magnus Östman/Natur och Miljö Tibast,Tibastväxter,följ med våren

Tibast förekommer i hela Finland från Åland i till de södra delarna av Lappland. Men tibasten har höga krav på växtplats och är därför rätt ovanlig. Den trivs på mullrik mark och påträffas i lundar och lundartade skogar. Tibast planteras också i parker och trädgårdar.
Blommande tibast
Blommande tibast Bild: Sonja Martikainen/Luonto-Liitto Tibast,Tibastväxter,daphne mezereum

Tibasten pollineras av insekter och blommorna är en viktig nektarkälla för bin och senare också för bl.a. flugor. Särskilt trastar och rödhakar äter tibastbär och sprider tibasten till nya växtplatser.

Obs! För människan är alla delar av tibasten mycket giftiga och man ska absolut inte äta ett enda bär av tibast.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix