Hoppa till huvudinnehåll

Tongåvan fokuserar på migrän

kvinna med migrän
kvinna med migrän Bild: Yle/Camilla Kivivuori huvudvärk,migrän,stress,tongåvan

Ungefär 600 000 finländare lider av migrän. För en del har den en samband med stress, för andra med förändringar i hormonbalansen. Orsaken bakom migrän är inte helt klar.

I västvärlden lider 18 procent av kvinnorna och sex procent av männen av migrän. Den typiska patienten är mellan trettio och femtio år. I puberteten är migrän en aning vanligare hos pojkar, men i vuxenålder är det oftare kvinnor som drabbas av migrän.

Migrän är som att få en pulserande, mycket smärtsam, huvudvärk. Värken känns ofta på ena sidan av huvudet men kan också kännas i hela huvudet. Värken kan hålla i 2 - 72 timmar.

Migränanfallet kan komma helt plötsligt eller föregås av en såkallad aura. Vissa upplever problem med sinnena en stund - man kan till exempel ha svårt att tala eller ha störningar i synfältet (sicksackmönster, blixtar, flimmer eller dubbelseende.). En del mår illa och till och med kräks. Ljus- och ljudkänslighet hör ofta ihop med migrän.

Många orsaker som utlöser migränanfall

Den som har anlag för migrän upptäcker ofta att huvudvärken uppkommer under vissa premisser. Många upplever migränanfall efter en stressad period i livet, och då de har chansen att slappna av. Många kvinnor märker att hormonförändringarna påverkar - i samband med menstruation eller i samband med graviditeter är migränanfallen fler.

Oregelbundna måltider, fasta och viss mat kan utlösa ett migränanfall. Vanliga migränutlösare är rött vin, citrusfrukter av olika slag och starka ostar.

Ifall man röker och är migränpatient kan det vara skäl att sluta röka, då tobak är en av de faktorer som kan utlösa migrän.

Starkt ljus, ett hett klimat, dofter, sömnstörningar och väderväxlingar kan också sätta igång ett migränanfall.

Vardagen kan vara besvärlig för migränpatienter

Den person som drabbas kan få mycket svårt att klara av sin vardag. För de flesta är det omöjligt att jobba då värken sätter in.

Symptomen sköts för det mesta med individuell medicinering. Ofta känns det minst illa när den som får migrän ligger ner i ett svalt och mörkt rum. Värken kan bli värre om kroppen utsätts för fysisk aktivitet.

Orsaken till den enorma huvudvärken är inte exakt klarlagt men man vet att sjukdomen till stor del är ärftlig.

Stöd gärna Migränföreningen

Betala in på Migränföreningens konto FI17 8146 9710 1032 26

Läs mer om Migränföreningen på deras Facebook-sida.

Tongåvan på fredag kväll kl 19.30 - 21.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega