Hoppa till huvudinnehåll

Tornsvalan heter egentligen tornseglare

Under sommarkvällarna kan man se tornseglarnas tävlingsflygningar över taken och samtidigt höra gälla läten: srii srii srii. Tornseglaren, apus apus, är ingen svala, utan just en seglare, trots att den förr kallades tornsvala.

Seglarna flyger snabbt och varvar glidflygning med snabba vingslag. Då tornseglaren jagar insekter på hög höjd urskiljer man bara de lieformade vingarna. Tornseglarna är flygmästare och landar så lite som möjligt. De jagar, äter, sover och parar sig i luften.

Tornseglaren, Apus apus, anländer från tropikerna till Finland rätt sent, i mitten av maj. Tornseglaren förekommer i hela landet, förutom i nordligaste Lappland. Tornseglaren är Österbottens landskapsfågel. Tornseglaren trivs i kulturlandskap. Små håligheter i byggnader är utmärkta boplatser för tornseglarna. Därifrån kan de lätt flyga iväg. Tornseglaren kan man också finna i skogar, ödemarker och vid kärr.

En flygande tornseglare
En flygande tornseglare Bild: Paweł Kuźniar (CC BY-SA 3.0) apus apus

Kännetecken:

Tornseglarna är lätta att skilja från svalorna på de långa, böjda, snarast lieformade vingarna. De är lite större än svalorna, 17-19 cm och stjärten är kort och smal. Tornseglaren är brunsvart med gråvit strupe.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto