Hoppa till huvudinnehåll

Tranan dansar in våren

Då tranplogarna dyker upp i april kan ingen längre undvika att inse att våren är här. Plogarna är högljudda, väl synliga och rör sig långsamt framåt, så man hinner studera dem i lugn och ro.

Många andra fåglar flyger också i plogformation, men tranplogarna är lätta att känna igen. Tranan är en stor fågel som flyger med både halsen och de långa benen utsträckta och slår lugnt med vingarna. Ibland förblir fåglarna svävande och cirkulerar i ett försök att dra nytta av de stigande luftströmmarna.

Om våren ser man tranor på soliga platser och på snöfria områden på åkrarna. Tranan är ändå en våtmarksfågel som häckar nästan över allt i Finland. Den som är lyckligt lottad kan råka se tranornas vårdans, som är en trumpetande, bugande och hoppande dans.

Under häckningstiden äter tranorna olika smådjur, insekter och grodor. Under hösten övergår de till växtföda.

Kännetecken:

Tranan, Grus grus, är 110-120 cm lång och kan ha en vingbredd på upp till 220 cm. Fjäderdräkten gråaktig, hänger som plymer över stjärten. Ofta aningen rostbrun på ryggen. Huvudet och halsens övre del svarta utom ett vitt band från ögat ned över halsens sidor. Bakhuvudet bart och rött.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Kari Hautanen

Vetamix

 • I myrstacken har alla en uppgift

  Myran gillar honungsdagg som faktiskt är bladlusbajs.

  Myran är en insekt som har sex ben och är ungefär 1 cm lång. De vuxna myrornas favoritföda är den söta avföringen från bladlöss som kallas honungsdagg.

 • Tussilago, hästhov eller hosthäva

  Förr användes tussilago som hostmedicin.

  Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

 • Blåsippan är inte alltid blå

  Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

  Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

Nyligen publicerat - Vetamix