Hoppa till huvudinnehåll

Tussilago, hästhov eller hosthäva

Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

I södra Finland kan man finna tussilago, Tussilago farfara, redan i mars. Blomningstiden i hela landet är mars-juni. Blommorna öppnar sig bara under soliga dagar och är mycket populära bland de första humlorna och fjärilarna. Tussilagon är en flerårig växt, vanlig i södra och mellersta Finland. Den trivs på fuktiga dikeskanter, vid vattendrag och på vägrenar. Tussilagons blad växer ut på sommaren då blommorna har vissnat.

Kännetecken:

Tussilagons blomstjälkar är 10-15 cm höga och bildar små grupper. De är kraftiga, har fjäll och är vitluddiga. I toppen av varje stjälk sitter en ensam solgul blomkorg. Tittar man på blomkorgen med förstoringsglas ser man att den består av många små blommor. Tussilagon har en rotstock med många utlöpare, djupt nere i marken. Bladen har långa skaft, är stora och hjärtlika och vitluddiga på undersidan.

Användning:

Tussilagoblommor, både färska och torkade, har använts för tillverkning av viner. Blommorna och bladen har också en slemlösande effekt och användes förr som hostmedicin. Därav det latinska namnet tussilago som betyder ört som häver, dvs. botar hosta. Tussilagon kallas också hästhov eller hästhovsört. Namnet kan vara en förvrängning av hosthäva, men det kan också syfta på bladen som är lätt hästskoformade.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Yle 2007

Vetamix

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Ätbara blommor: vilda och odlade

  Artikel om vilda blommor som kan ätas.

  Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

Nyligen publicerat - Vetamix