Hoppa till huvudinnehåll

Tussilago, hästhov eller hosthäva

Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

I södra Finland kan man finna tussilago, Tussilago farfara, redan i mars. Blomningstiden i hela landet är mars-juni. Blommorna öppnar sig bara under soliga dagar och är mycket populära bland de första humlorna och fjärilarna. Tussilagon är en flerårig växt, vanlig i södra och mellersta Finland. Den trivs på fuktiga dikeskanter, vid vattendrag och på vägrenar. Tussilagons blad växer ut på sommaren då blommorna har vissnat.

Kännetecken:

Tussilagons blomstjälkar är 10-15 cm höga och bildar små grupper. De är kraftiga, har fjäll och är vitluddiga. I toppen av varje stjälk sitter en ensam solgul blomkorg. Tittar man på blomkorgen med förstoringsglas ser man att den består av många små blommor. Tussilagon har en rotstock med många utlöpare, djupt nere i marken. Bladen har långa skaft, är stora och hjärtlika och vitluddiga på undersidan.

Användning:

Tussilagoblommor, både färska och torkade, har använts för tillverkning av viner. Blommorna och bladen har också en slemlösande effekt och användes förr som hostmedicin. Därav det latinska namnet tussilago som betyder ört som häver, dvs. botar hosta. Tussilagon kallas också hästhov eller hästhovsört. Namnet kan vara en förvrängning av hosthäva, men det kan också syfta på bladen som är lätt hästskoformade.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Yle 2007

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix