Hoppa till huvudinnehåll

Tussilago, hästhov eller hosthäva

Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

I södra Finland kan man finna tussilago, Tussilago farfara, redan i mars. Blomningstiden i hela landet är mars-juni. Blommorna öppnar sig bara under soliga dagar och är mycket populära bland de första humlorna och fjärilarna. Tussilagon är en flerårig växt, vanlig i södra och mellersta Finland. Den trivs på fuktiga dikeskanter, vid vattendrag och på vägrenar. Tussilagons blad växer ut på sommaren då blommorna har vissnat.

Kännetecken:

Tussilagons blomstjälkar är 10-15 cm höga och bildar små grupper. De är kraftiga, har fjäll och är vitluddiga. I toppen av varje stjälk sitter en ensam solgul blomkorg. Tittar man på blomkorgen med förstoringsglas ser man att den består av många små blommor. Tussilagon har en rotstock med många utlöpare, djupt nere i marken. Bladen har långa skaft, är stora och hjärtlika och vitluddiga på undersidan.

Användning:

Tussilagoblommor, både färska och torkade, har använts för tillverkning av viner. Blommorna och bladen har också en slemlösande effekt och användes förr som hostmedicin. Därav det latinska namnet tussilago som betyder ört som häver, dvs. botar hosta. Tussilagon kallas också hästhov eller hästhovsört. Namnet kan vara en förvrängning av hosthäva, men det kan också syfta på bladen som är lätt hästskoformade.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Yle 2007

Vetamix

 • Varför blir det kallt?

  Mörker och molnfri himmel skapar förutsättning för kyla

  Mörkret är en viktig förutsättning för kyla. Under midvintermörkret är instrålningen av värme från solen mycket liten. Om luften är klar och torr strålar i stället jordens värme fritt ut mot den svarta världsrymden, både under de långa mörka nätterna och under de korta dagarna.

 • Skidteknik för dig som vill bli bättre i spåret

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

Nyligen publicerat - Vetamix