Hoppa till huvudinnehåll

Tussilago, hästhov eller hosthäva

Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

I södra Finland kan man finna tussilago, Tussilago farfara, redan i mars. Blomningstiden i hela landet är mars-juni. Blommorna öppnar sig bara under soliga dagar och är mycket populära bland de första humlorna och fjärilarna. Tussilagon är en flerårig växt, vanlig i södra och mellersta Finland. Den trivs på fuktiga dikeskanter, vid vattendrag och på vägrenar. Tussilagons blad växer ut på sommaren då blommorna har vissnat.

Kännetecken:

Tussilagons blomstjälkar är 10-15 cm höga och bildar små grupper. De är kraftiga, har fjäll och är vitluddiga. I toppen av varje stjälk sitter en ensam solgul blomkorg. Tittar man på blomkorgen med förstoringsglas ser man att den består av många små blommor. Tussilagon har en rotstock med många utlöpare, djupt nere i marken. Bladen har långa skaft, är stora och hjärtlika och vitluddiga på undersidan.

Användning:

Tussilagoblommor, både färska och torkade, har använts för tillverkning av viner. Blommorna och bladen har också en slemlösande effekt och användes förr som hostmedicin. Därav det latinska namnet tussilago som betyder ört som häver, dvs. botar hosta. Tussilagon kallas också hästhov eller hästhovsört. Namnet kan vara en förvrängning av hosthäva, men det kan också syfta på bladen som är lätt hästskoformade.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Yle 2007

Vetamix

 • Tussilago, hästhov eller hosthäva

  Förr användes tussilago som hostmedicin.

  Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

 • Blåsippan är inte alltid blå

  Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

  Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

 • Lärkan drillar in våren

  Första lärkan har sju yrväder i stjärten.

  Lärkan eller sånglärkan är en av de första, efterlängtade flyttfåglarna som återvänder till vårt land. De första lärkorna kan observeras redan i början av mars, medan snön ännu ligger kvar på fälten.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

Nyligen publicerat - Vetamix