Hoppa till huvudinnehåll

Utekök i Ingå hotas av tvångsåtgärder

Grillkorv.
Det serveras grillmat i uteköket. (Bilden är inte från det berörda köket utan är en arkivbild). Grillkorv. Bild: Yle/Robin Lindberg steka,Ekenäs,Raseborg

Kirnun kahvila i Ingå verkar i anslutning till en keldjurspark, men följer inte livsmedelslagen. Sydspetsens miljöhälsonämnd hoppas företagaren åtgärdar bristerna så som ett prickat café i Hangö har gjort, då behöver man inte ta till tvångsåtgärder.

Kirnun kahvila har bedrivit grill- och caféverksamhet i ett utekök sedan år 2011.

Hälsoinspektionen har ända sedan början anmärkt på verksamheten eftersom köket saknar väggar. Det är i praktiken ett grilltak.

Det betyder att det är svårt att hålla rent i köket med tanke på damm, insekter och djur. Köket är inte heller skyddat under natten.

Eftersom köket ligger invid en djurpark ökar riskerna för att köket smutsas ner.

Det finns inte heller en städskrubb.

Företagaren har också en bristfällig egenkontrollplan för verksamheten.

Företagaren får mera tid på sig

Sydspetsens miljöhälsonämnd skulle i februari besluta om tvångsåtgärder mot företagaren eftersom han på fem år inte har gjort de förändringar som hälsovårdsmyndigheterna har krävt av honom.

Förslaget var att caféet inte får hantera oförpackade livsmedel som lätt far illa i uteköket. Det innebär att det till exempel skulle ha blivit förbjudet att grilla korv och hamburgare i uteköket, fylla bröd och skära grönsaker.

Däremot skulle det ha varit möjligt att sälja och servera färdigt förpackade livsmedel eller värma förpackade matportioner i till exempel mikrovågsugn.

Miljöhälsonämnden ville ändå ge företagaren ännu en chans att lösa problemen eftersom verksamheten bara är igång om somrarna och det ännu finns tid före nästa säsong inleds.

Café i Hangö skärpte sig

Däremot får Ninnes Café & Restaurang på Bangatan i Hangö nu godkänt av hälsoinspektionen.

Företaget har tidigare uppvisat brister inom bland annat hygienkompetens och kylförvaring. Det har inneburit att livsmedelssäkerheten har varit hotad.

Efter uppföljningsinspektion konstateras att verksamhetsidkaren nu har korrigerat bristerna till den grad att man kan avstå från tvångsåtgärder.

Övervakningen fortsätter planenligt.