Hoppa till huvudinnehåll

Vitsippan känd som morsdagsblomma

Vitsippan, Anemone nemorosa, är känd som morsdagsblomma i södra Finland. Om våren kommer tidigt kan vitsippan tyvärr ibland ha blommat ut till morsdagen som firas den andra söndagen i maj. Vitsippan slår ut i blom strax efter blåsippan. De första knopparna kan ses i slutet av april. Ännu i juni kan man finna blommande vitsippor.

I ett par veckors tid dras våra blickar till de stora, vitsippsmattorna som breder ut sig i lundar, lundartade skogar, på hagmarker och dikeskanter. Vitsippan trivs på fuktiga, näringsrika och skuggiga platser. Vitsippan är mycket vanlig i södra Finland. I Uleåborgs och Lapplands län är den sällsynt eller saknas helt. I landets norra delar är arten fridlyst.

En vitsippa
En vitsippa Bild: Jon Rikberg hepatica

Kännetecken:
Liksom blåsippan, tillhör vitsippan familjen Ranunkelväxter, men hör till släktet Anemone. Den är giftig.

Vitsippan är flerårig. Den stjärnlika, vita, eller rosaskiftande blomman sitter i allmänhet ensam på stjälkens topp. Vitsippan har ofta sex hylleblad, tre i en yttre krans och tre i en inre krans. Men hyllebladen kan vara upp till 10 stycken.

Vitsippans blommor är bara öppna om dagen och böjer sig ner och sluter sig till natten. Längre ner på stjälken finns tre flikiga stjälkblad på skaft. Efter blomningen utvecklas ett ensamt, långskaftat, treflikigt blad från jordstammen. Vitsippans frön sprids med myror som lockas av den oljerika delen av frukterna.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Kari Hautanen

 • Anna Signeul: Finlands potential är enorm

  Damlandslagets nya chefstränare tror på Finland.

  Hon anser att Finland borde ha spelat EM i somras. Hon vet att fotbollsfolket förväntar sig att Finland snart igen skall nå en slutturnering. Hon ser inga orsaker varför det inte skulle ske redan i VM 2019. Hon är Anna Signeul, Finlands nya chefstränare – och hon vill att Finlands damer skall nå sin fulla potential.

 • Tänak tar Hänninens plats i Toyota

  Latvala och Lappi får sällskap av esten Ott Tänak.

  Den estniske föraren Ott Tänak kör för Toyota i rally-VM nästa säsong, meddelar stallet. Den 30-årige Tänak flyttar till Toytoa från Ford M-Sport. Tänaks övergång innebär att Juho Hänninen inte fortsätter i stallet nästa år.

Läs också

Vetamix

 • Pressad - en kampanj om abiturienters stress

  Gymnasiet är för tungt tycker hälften av de studerande.

  Hälften av de studerande i gymnasiet tycker att det är för tungt. Allt flera lider av skolutmattning. Därför behövs kampanjen Pressad, som tar fasta på det här och vad man kan göra för att hjälpa abiturienterna och studerandena.

 • Tolv ting som skapade Finland

  Här är föremålen som berättar Finlands historia.

  Här är tolv föremål som på ett konkret sätt berättar Finlands historia under de senaste 100 åren. Det minsta är identitetsbrickan, som bars av soldaterna under kriget, det största är Sverigebåten. Men däremellan ryms mycket annat fascinerande.

Nyligen publicerat - Vetamix