Hoppa till huvudinnehåll

Antti bjuder in främlingar för att bada under Bastudagen

Antti Vainio stänger bastu-ugnens lucka.
Antti Vainio uppskattar att ha en vedeldad bastu i källaren Antti Vainio stänger bastu-ugnens lucka. Bild: Yle/ Karin Filén helsinki sauna day

I källarvåningen till ett av de charmiga trähusen i Alphyddan i Helsingfors finns en vedeldad bastu med tillhörande stort brasrum. På den breda laven kommer på lördag kväll främmande bakar att sätta sig.

En av de boende i huset, Antti Vainio, öppnar då upp sin bastutur för andra under evenemanget Helsinki Sauna Day.

- Det här är just sådan stadskultur som jag vill vara med om att utveckla, säger han. Jag kan göra min bit genom att öppna husets bastu för andra!

Om någon sen beter sig illa måste jag väl bara leda ut dem, vänligt men bestämt!― Antti Vainio

Idén med bastudagen är att man på förhand kan anmäla sin bastu med i evenemanget, och att vem som helst sedan kan anmäla sig som bastugäst. Många hotell är med i evenemanget, men privata personer har också, precis som Vainio, öppnat sin bastutur i husbolagets bastu för andra. En del bjuder också in folk till sina egna hem.

Tillit

Men ... Tänk om det kommer någon helt konstig typ för att bada? Om någon beter sig illa?

- Jag tror inte det. Alla har ändå anmält sig med namn och e-postadress. Om någon sen beter sig illa måste jag väl bara leda ut dem, vänligt men bestämt!

Antti Vainio berättar att han inte tidigare har sett bastun som något särskilt viktigt, men att han nu har vant sig vid lyxen att ha tillgång till en riktigt bra bastu.

- Om jag plötsligt inte hade den möjligheten skulle det nog kännas synd.

Ved i et vedförråd
Husbolaget köper in ved som förvaras i ett förråd i källaren. Ved i et vedförråd Bild: Yle/ Karin Filén ved,vedförråd

I Alphyddan finns det också andra vedeldade bastur, och på lördag kvällar man man också känna en svag doft av basturök över stadsdelen. Vad tror Antti Vainio om Helsingforsbornas förhållande till bastun?

- Jag tror att betydelsen i framtiden allt mer kommer att stiga. Vi finländare kommer säkert att allt mer uppskatta att vi har något så unikt och trevligt som vår bastukultur!

Det är Yhteismaa ry och Visit Helsinki som arrangerar Helsinki Sauna Day.

Läs också