Hoppa till huvudinnehåll

Djursjukhuset i Åbo får eget apotek

Djursjukhuset i Åbo
Djursjukhuset i Åbo Djursjukhuset i Åbo Bild: Yle/Maud Stolpe djursjukhuset i åbo

Djursjukhuset i Åbo har verkat i ett drygt år och kan erbjuda det mesta då det gäller att ta hand om våra mindre husdjur. Nu får sjukhuset som första djurklinik ett eget smådjursapotek.

Idag jobbar ett 30-tal personer i olika skift på djursjukhuset, som öppnade vid Satakuntavägen i Åbo för ett drygt år sedan.

Sjukhuset är öppet dygnet runt och kan ta emot akutpatienter också nattetid i och med att två veterinärer och fler skötare alltid är på plats.

Det här betyder att de kan operera två patienter samtidigt också nattetid om det behövs.

Klientelet varierar från dag till dag

Tove Bergman är en av veterinärerna och hon säger att patienterna nog har räckt till och att det kan vara stor variation från dag till dag.

Under jouren är det ofta akuta öron- eller urinvägsinfektioner som är det vanligaste, men visst handlar det också mycket om större akuta problem, som kräver operationer.

Veterinär Tove Bergman med hunden Muija
Veterinär Tove Bergman med Muija Veterinär Tove Bergman med hunden Muija Bild: Yle/Maud Stolpe tove bergman

Själv tycker hon att jourarbetet med akutfallen är det mest utmanande och intressanta i och med att det då gäller att snabbt ställa diagnoser och fatta beslut om vad som ska göras.

Det är här man ser det bästa resultatet av jobbet medan till exempel vaccineringar går mera på rutin. Men visst är det skönt med lättare dagar ibland.

De vanligaste patienterna är hundar och katter men också mer exotiska djur som marsvin, hamstrar och kaniner kommer till sjukhuset även om de utgör en bråkdel tills vidare.

Under året som gått har sjukhuset bara tagit emot en enda orm och Tove Bergman säger att ägarna är duktiga med sina djur då det gäller speciella fall och hur de ska hanteras. Så några problem har inte uppstått.

Djursjukhuset i Åbo
Hunden Muija på djursjukhuset Djursjukhuset i Åbo Bild: Yle/Maud Stolpe hunden muija väntar på sin tur

Smådjursapotek och kurser för djurägare

I och med att djursjukhuset i Åbo har stora utrymmen har kliniken som första i Finland beviljats rätt att öppna ett eget smådjursapotek.

Idén är att kunden lätt ska hitta det som behövs för vanliga hundar och katter.

Inför sommaren kan det vara bra att förse sig med sådant som kan behövas ute på stugan eller hemma om något akut händer djuret.

Läkemedlen som finns i apoteket är inte receptbelagda mediciner, men då sådana behövs kan veterinären skriva ut dem, plus att sjukhuset har ett stort utbud av mediciner som patienten kan få med sig hem.

Ovanligare receptmediciner får kunderna hämta ut på vanliga apotek.

Då det gäller att förbereda sig inför sommaren uppmanar Tove Bergman djurägarna att vara redo för fästingarna.

Djursjukhuset i Åbo
Djursjukhuset i Åbo Bild: Yle/Maud Stolpe djursjukhuset i åbo

Det finns många olika medel mot fästingar och det gäller att pröva sig fram till det som passar det egna djuret bäst. Det som är bra för ett djur kan förorsaka allergi hos ett annat.

Om det går så illa att djuret blir biten av en orm gäller det i all fall att ta sig till en veterinär i och med att djuret då behöver få intravenöst dropp och smärtstillande medicin.

Det har också blivit rätt vanligt att veterinärklinikerna ordnar olika typer av kurser för smådjursägare.

Vid djursjukhuset i Åbo har det ordnats till exempel kurser i första hjälp och hur ägaren kan känna igen tecken på smärta hos det egna djuret.

Fler kurser är på kommande och Tove Bergman säger att intresset för kurserna har varit stort. Nästan alla kurser som ordnats har varit fulla.

kastrering
Kastrering pågår kastrering Bild: Yle/Maud Stolpe kastrering,Kastrering

Tandvård är viktigt

Veterinären Heikki Merimaa är det som mest sköter om tandläkarjobbet på djursjukhuset.

Oftast handlar det om att putsa bort tandsten eller operera ut skadade tänder. I planerna finns att också börja med rotkanalsjobb, men det är djursjukhuset inte färdigt för riktigt ännu.

Heikki Merimaa säger att ju mindre en hund är desto tidigare borde man börja putsa bort tandstenen.

Katter borde föras till tandläkaren vid ungefär sex års ålder, men det här varierar mellan olika individer.

Speciellt då det gäller katter tenderar tänderna att smälta, vilket är så pass smärtsamt att tänderna borde tas bort i och med att det inte går att lappa dem.

Tandvården för djur har länge varit problematisk men under senare tid har folk blivit mer medvetna om hur viktig den är för djurets välbefinnande.

Heikki Merimaa säger att det nog händer att det kommer någon äldre hund som aldrig har sett en tandläkare och att han då kanske blir tvungen att ta bort 35 tänder på en gång.

Veterinär Heikki Merimaa
Veterinär Heikki Merimaa Veterinär Heikki Merimaa Bild: Yle/Maud Stolpe heikki merimaa

Heikki Merimaas tandpatienter är alltid nedsövda även om tänder ibland kan vara så lösa att det bara är att plocka ut dem.

Men i och med att man då också undersöker hela munnen för att se hur mycket som måste göras behövs riktig anestesi.

Tandvården för djur blir dyrare än hos människor i och med att till exempel hundar har större tänder och kraftigare tandrötter än människor och då en sådan tand ska tas bort måste den opereras bort.

Heikki Merimaa påpekar att precis som hos människor gäller det att sköta djurens tänder och ju sämre tänder man har desto mera bakterier finns i munnen och de här sprider sig till andra delar av kroppen.

Djurens tänder borde ses över varje år och hinner de bli dåliga borde man se till att söka tandläkare ännu oftare.

Djursjukhuset i Åbo
Djursjukhuset i Åbo Bild: Yle/Maud Stolpe djursjukkhuset i åbo

Numera är det djursjukhuset i Åbo som sköter hela smådjursjouren i Åbo.
Mer uppgifter om sjukhuset hittar ni på http://www.elainsairaalaturku.fi/

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland