Hoppa till huvudinnehåll

Fredagssnackare: Gör om Ekåsens huvudbyggnad till bostäder

Det skulle rymmas flera bostäder i Ekåsens huvudbyggnad. Bild: YLE/Malin Valtonen ekåsens sjukhusområde,Raseborg,Ekenäs

Pengarna ska tala då Raseborg väljer var staden placerar sitt nya stadshus. Det tycker Yle Västnyland fredagssnackare.

Nu är det dags för dem som sitter i ledningen i Raseborg att verkligen sätta sig ner sig och fundera över hur staden ska komma undan så billigt som möjligt i stadshusfrågan, menar Ekenäsbon Lea Adolfsson.

- Vår ekonomi är lika mycket i ruiner som Raseborgs slott. Nu måste vi verkligen fundera över vilket alternativ som är förmånligast.

Karisbon Birgitta Udd håller med, men konstaterar i samma andetag att det är tråkigt att gamla byggnader blir tomma och bara står där och kostar.

-
Birgitta Udd och Lea Adolfsson hoppas på att Raseborg väljer det förmånligaste alternativet i stadshusfrågan. - Bild: Yle/Marica Hildén lea adolfsson

Tummen upp för stadshus i Karis

Tanken att placera stadshuset i Karis ser Birgitta Udd och Lea Adolfsson inte alls som främmande. Häftigt! är Udds spontana reaktion på nyheten om att SFP-politikern Björn Siggberg vill donera en tomt i Karis för att staden ska kunna bygga sitt stadshus på den.

Adolfsson är också nöjd över att Siggberg på det här sättet lyfter fram att stadshuset inte nödvändigtvis måste finnas i Ekenäs.

Ekåsen kan byggas om

Ekåsens huvudbyggnad kunde bli bostäder utbrister Adolfsson som själv är fastighetsförmedlare.

- Det är ju ett jätte fint hus som inte ligger långt från centrum. Omgivningen är också fin. Nickby sjukhus i Sibbo blev också bostäder.

I korsningen Högbergsgatan-Tempelgatan i Karis kunde ett stadshus byggas tycker Björn Siggberg.
SFP-politikern vill donera en tomt i centrum av Karis. I korsningen Högbergsgatan-Tempelgatan i Karis kunde ett stadshus byggas tycker Björn Siggberg. Bild: Yle/Marica Hildén tempelplatsen,Raseborg

Avståndet spelar inte roll

Udd påpekar att man måste se saker och ting ur ett större perspektiv när det gäller stadshusets placering. Avståndet mellan Ekenäs och Karis kan väl till exempel inte ses som ett problem.

- Det är ju inte långt mellan Ekenäs och Karis. För mig som själv kommer från Österbotten och som alltid har 500 kilometer-perspektivet så är sträckan på 15-17 kilometer mellan Karis och Ekenäs ingenting, säger Udd.

Fredagssnackarna diskuterade också om skarvproblem i Hangö, kvinnors frånvaro i ledningen i våra Västnyländska kommuner och böndernas traktormarsch till Helsingfors.

Ekenäsbon Lea Adolfsson är fastighetsförmedlare och Karisbon Birgitta Udd jobbar som ungdomsarbetsledare i Karis-Pojo svenska församling.