Hoppa till huvudinnehåll

Hur skulle ett jordbruksföretag se ut om det grundades idag?

Smartträdgårdar där växter odlas
Smartträdgårdar där växter odlas Bild: Yle/Ari Welling plantui

Det sker revolutionerande förändringar inom jordbruket. Framtidsforskare Olli Hietanen säger att till exempel företagen Plantui, som gör smartträdgårdar, och Sybimar, som odlar fisk på industriområden, är exempel på den här revolutionen.

– Plantui är ett exempel på hur ett jordbruksföretag grundat på 2010-talet ser ut, säger framtidsforskare Olli Hietanen.

Företaget skapar automatiserade smartträdgårdar, som man har inomhus hemma, de tar jordbruket in i vardagsrummet.

Trädgården ger växterna UV-ljus samt den näring de behöver via kapslar som automatiskt matas in.

Idén om att använda en kapselteknik för näring fick Plantui ur Nespressos kaffekapselmaskiner.
– Det lönar sig att söka affärsmodeller även utanför den egna branschen, säger Plantuis verkställande direktör Kari Vuorinen.

Sybimarin drar nytta av avfall

De jordbruksföretag som grundas idag tar jordbruket närmare människorna, som exempel att kunna odla sina växter hemma i vardagsrummet eller att odla fisk mitt i ett industriområde.

Företaget Sybimar återvinner och tar fördel av avfall, överlopps energi och värme i industriområden.Med hjälp av detta optimeras temperaturen samt mängden syre och näring i vattnet.

Det gör att fiskarna håller sig aktiva, mår bra och inte samlar på sig extra fett. I Nystad odlas fisk mitt i ett industriområde på en tidigare åker.

Kasvu-open söker nya företag

I tävlingen Kasvu-open får företag testa sina idéer och få sitt företag att växa tillsammans med sakkunniga i den egna branschen.

Förra året vann Plantui titeln Egentliga-Finlands mest tillväxtsökande företag. I år får företagen även kamratstöd av framgångsrika företag.

Vuorinen anser att ett företag inte behöver vara fullt av visioner för att bli framgångsrikt.
– I alla fall i vår bransch räcker det att fokusera på historian. Människan har alltid odlat men är samtidigt en lat varelse. Om trädgårdsarbete kan automatiseras tas det emot med glädje, säger Vuorinen.

Plantui tror på att deras jordbrukssystem kan sprida sig över hela världen.

I november började försäljningen av smartträdgårdar i Japan och Singapore, i början av året började försäljningen även i Norge. Nu satsar Plantui på Europa.

– Dock kommer försäljningen i Japan att öka igen, då vi börjar sälja smartträdgårdar med muminmotiv på, säger Vuorinen.

Yle Uutiset/Ari Welling