Hoppa till huvudinnehåll

Knappar, smycken och nyckelringar med resin

resin
resin Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Har du drömt om att bli smyckesdesigner? Saknat de rätta accessoarerna med attityd? Hittat en död skrott och insett dess sköra skönhet och önskat att du kunde bevara den på något sätt? Då är resin ett material för dig. Med hjälp av denna hartsblandning så kan du själv gjuta dina egna figurer med valfritt innehåll och sedan göra dem t. ex. till knappar, smycken, hängen eller nyckelringar.


Det är egentligen inte speciellt svårt men man får vara noggrann och vidta några försiktighetsåtgärder. Använd alltid handskar, skyddsglasögon och arbeta i ett välventilerat utrymme. Engångsbehållare är ett absolut måste och silikonformarna ska inte ha varit i kontakt med mat före och absolut inte efteråt. Formarna kan dock återanvändas till samma pyssel eller annat pyssel efteråt. Se även till att skydda bordsytan ordentligt och att formarna kan få stå orörda på samma plats 24 timmar utan att barn eller djur kan komma åt dem.

Du behöver:

 • Resinblandning - finns flera olika märken och består av två komponenter som ska blandas enligt anvisningarna.
 • Engångshandskar
 • Tandpetare
 • Pincett (obs! den blir obrukbar för annat än pyssel efteråt)
 • Skyddsglasögon
 • Våtservetter
 • Träpinnar att blanda om med
 • Engångsmått i plast (t ex. från apoteket)
 • Engångs muggar av stadigare plast för att blanda i eller annan plastbunke (som sedan slängs)
 • Silikonformar att gjuta i
 • Bakplåtspapper att skydda bordet med.
 • Knappnål att sticka hål på luftbubblor med.
 • Torkade växter, döda små skrottar, strössel, knappnålar och säkerhetsnålar, skruvar och spikar eller vad du vill gjuta in.
 • Bordslampa med en lampa som avger lite värme.
 • Smyckestillbehör, nyckelringar, ringstommar och dylikt.
 • Superlim
 • Borr
 • Träbit som borrningsunderlag
 • Liten spetsig tång för bearbetning av smyckestillbehören.
resin
Saker man kan gjuta in i resin resin Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Obs! Jag noterade att olika formar ger olika resultat. Blanka, glatta silikonformar ger en blank och fin, helt genomskinlig yta (de blå formarna jag använde) och om silikonformen är lite matt i ytan (som den rosa jag använde) så kommer den yta som är i kontakt med formen att bli just matt, inte lika klar och genomskinlig. Olika form på själva gjutformen gör också att innehållet syns olika bra men det går bra att välja vilken sida som är bak och vilken som är fram efter gjutningen.

Det går att gjuta in det mesta, det är bara att pröva sig fram. Som nybörjare kan man börja med saker som redan är torra. Vill man vara mer avancerad så kan man börja med att först lacka t ex. godisbitar eller fotografier några varv på alla sidor så går även de att gjuta in. Det samma gäller andra pappersdelar. Strössel fungerade bra utan att lackas först.

Eventuellt spill torkas upp med våtservett, inte papper, det kladdar bara fast!

resin
resin Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Så här gör du:

1. Läs instruktionerna för det resin du köpt. Följ dem.
2. Rada upp allt du behöver på bordet. Var speciellt noggrann med att ställa fram extra saker som du vill prova på att gjuta in för sedan när man börjar har man ca 20 min på sig att jobba och man vill ju använda upp all resin man blandat till.
3. Skydda arbetsytan genom att tejpa fast en stor bit bakplåtspapper på den yta du tänker jobba på.
4. Ställ gjutformarna stadigt där de kan få stå orörda i 24 timmar.
5. Sätt på dig skyddsglasögon och gummihandskar.
6. Blanda resinen enligt anvisningarna i ditt paket. I det här fallet skulle det vara en del av den lilla flaskan och två delar av den stora. Rör om ordentligt utan att vispa ner extra luftbubblor. De luftbubblor som bildas tenderar försvinna av sig själv.
7. Häll resinblandningen i gjutformarna, fyll inte alla upp till kanten genast.
8. Sätt i de föremål du önskar gjuta in, i formarna. Det går att flytta deras placering med hjälp av en tandpetare. Vissa saker behöver tryckas ner (som de pressade violerna) och andra kommer att flyta upp igen ändå (t ex. rosorna och flugorna) och de tenderar dessutom att dra sig ut mot kanterna och lägga sig där så det är inte alltid helt lätt att få dem att hållas precis där man vill. Sticker nu t ex. knappnålarna ännu upp kan du hälla på mer resin genast. Men med saker som ändå flyter upp till ytan igen så är det ingen idé att hälla på mer resin nu utan på dem gjuter man ett till lager när det första torkat. Alltså efter 24 timmar. Då får man sen vänta ytterligare 24 timmar på att det lagret ska torka men det kommer inte att synas att det är gjutet i två lager.

resin
resin Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

9. Använd allt resin du blandat till.
10. Ställ en vanlig bordslampa att lysa på formarna så att luften där ovanför hålls över +20 grader. Låt stå i 24 timmar.
resin
resin Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program)

11. Efter 24 timmar har allt stelnat/härdat och det är bara att ta bort de färdiga figurerna ur formarna. De som ännu behöver ett lager resin får vara kvar i formarna.
12. Blanda till mer resin och häll över de som behöver det och låt stå ytterligare 24 timmar.

Tips! Om figurerna inte lossar ur formarna kan man ställa dem i frysen en stund.

resin
resin Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

13. Borra två hål i de figurer du vill använda som knappar.

resin
resin Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

14. Borra ett hål i de figurer du vill använda som halsbandssmycke eller nyckelring eller dekoration. Fäst metallöglor, spännen och nyckelringar i dem.
15. De delar du vill använda till ringar lägger du med framsidan neråt på bordet och lägger superlim på baksidan och sedan på med ringstommen och låt torka. På samma sätt gör du broscher, bara att limma fast en broschnål istället för en ringstomme.

Tips! Det går att slipa figurerna med en nagelfil om man så önskar. Pensla då på ett lager resinblandning på det slipade stället och låt härda igen 24 timmar så får du samma blanka yta igen, annars kommer den slipade delen att förbli matt.

Nu har du ett helt gäng med egna smycken och knappar som ingen annan har! Fina även att ge bort i present!

resin
resin Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Strömsö söker ny kock

  Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

  Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

 • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Lampa av betonglera

  Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

  Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

 • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

  Gör en egen unik lampskärm

  Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

 • Energikick med superpulver

  Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

 • Vaklucka - lucka till isvak

  För regelbundet bad i vaken hela vintern.

  Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

 • Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

 • Lyxig frukost med långbakad frukt

  En smakexplosion vid dagens viktigaste mål.

  Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.