Hoppa till huvudinnehåll

Mediepodden: flödesradion dras med ett oförtjänt dåligt rykte

Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström poddsändning

Radio Vega blir Yle Vega i höst och satsningen går mot snabbare reaktionsförmåga och fler direktsändningar. Kanalen skall också låta innehållet gå före form.

Reaktionerna har varit många, liksom tolkningarna kring ordet form i förhållande till nya Vega. I HBL rubricerar Susanna Ginman sin ledare med orden “Fräls oss från mera flödesradio”.

Ginman lyfter fram sin version av detta flöde - en modell som bygger på att en programvärd talar “löst” och varvar snacket med musik. Också musiken får sig en känga av Ginman, då den, enligt henne, avbryter innehållet ofta just då det börjar bli intressant.

Ginmans syn på begreppet flöde analyseras av Den finlandssvenska mediepodden som bland annat lägger skulden för flödesradions dåliga rykte på formens smalare amerikanska kusin, formatradion. I formatradiomodellen är det pratade innehållet liksom musiken och tilltalet starkt nischat och formaterat för att tilltala ett smalt lyssnarsegment.

Mediepodden tar sig an, inte bara formen, utan också vad den kunde betyda i en finlandssvensk kontext och framförallt för den del av den vuxna publiken som inte just nu känner sig hemma på Radio Vega.

Den finlandssvenska mediepodden diskuterar också Hakkarainen, Ronkainen och Immonens syn på Yles finansiering, deras sparförslag och inställning till delar av grunduppdraget samt det svenska innehållet.

Den Finlandssvenska mediepodden är ett samarbete mellan Svenska Yle och KSF-media.