Hoppa till huvudinnehåll

Ny livsresa i gammal fängelsebuss

Hennes livs buss
Hennes livs buss Bild: Katarina Grönholm-Kulmala ylva fjäder,Yle Fem,dokumentärprogram

Hon ser för första gången sin pappa gråta. Han är 87 år och själv fyller hon snart femtio. De står på gården till dotterns lilla stuga och gråter medan bilen kör iväg med deras älskade hund. Far och dotter kramar varandra och vet att de har flera tunga avsked framför sig.

Vägen till Bollböle i Pargas går förbi gamla hus och ladugårdar, genom skog och öppna åkrar. En staty av naturstenar står vid infarten till Villa Björk, ett gult hus med väggar som flagar färg. Också taket borde målas. Överallt på tomten finns stenskulpturer, överväxta av mossa.

Det här är Ylva Fjäders barndomshem som hennes pappa Torvald byggt med egna händer. Men nu är Torvald för svag för att ta hand om sitt hus. Så Villa Björk är till salu. Ylvas stockstuga på granntomten är också till salu.

Hennes livs buss
Förväntan blandas med ångest. Att sälja barndomshemmet och flytta bort är ett stort steg för Ylva Fjäder och hennes pappa Torvald. Hennes livs buss Bild: Katarina Grönholm-Kulmala torvald fjäder,Yle Fem,dokumentärprogram

- Vi är två ensamma pensionärer i varsitt hus. Sedan mamma dog har det bara varit pappa och jag. Tiden går otroligt långsamt. Jag har blivit tyst och dämpad och vill hitta tillbaka till mig själv, det är en stor orsak till det här, förklarar Ylva.

”Det här” är en gröngul f d fängelsebuss från 1960-talet som Ylva hittat på internet. Bussen ska bli hennes nya hem. Ylva drömmer om att ratta bussen längs med Atlantkusten, köra längre och längre söderut i takt med att vädret blir kallare.

Hennes livs buss
Hon längtar bort, långt bort. Ylva Fjäder har betalat handpenning på bussen som hon hoppas ska bli hennes nya hem. Hennes livs buss Bild: Katarina Grönholm-Kulmala hennes livs buss,Yle Fem,dokumentärprogram

- Jag kör så långt jag har pengar till diesel. Ibland stannar jag och jobbar lite, plockar vindruvor och citroner… Då hon tänker på bussen och sitt nya liv känner Ylva sig pigg och glad.

Men för att ha råd med sitt nya hem så måste hon först sälja det gamla. Och fastighetsförsäljningen i Pargas går trögt, mycket trögt.


Dok: Hennes livs buss
Yle Fem fredag 11.3.2016 kl. 20.00 Yle Fem (repris lördag 12.3.2016 kl. 14.25)
1 år på Arenan.
Regi: Katrina "Kati" Grönholm-Kulmala.

Dokumentären Hennes livs buss handlar främst om tiden innan resan, våndan över att skiljas från sitt hus, hund och pappa. Ylva har också lovat att skicka några vykort från sin resa med bussen. Du kan läsa dem här nedan.

Vykort från Ylva 9.3.2016

Hennes livs buss
Hennes livs buss Bild: Ylva Fjäder hennes livs buss,Yle Fem,dokumentärprogram

Hej Kati!

Soliga vårhälsningar från Frankrike och tack för mejlen!

Motus och jag är nu i södra Frankrike, nära staden Pau. Jag jobbar här som Workawayers och Motte chillar i solen. Blir här en månad och sedan bär det av mot Portugal!

Motus o jag har funnit vår rytm. Den är 73 km/h... Så blir ingen av oss gråhåriga i förtid...

Pappa mår bara bra. Vi rings ofta. Och det är ledsamt båda vägarna. Jag har väldigt tvetydiga tankar om hela dokumentären, för jag tror jag kommer gråta som en retarded när jag ser på den... Mitt fina lilla liv med min gulliga hund, och allt kastade jag bort. Aldrig mera Bollböle och något hus på landet, alltid söka efter Mitt Ställe på Jorden och aldrig kommer jag att finna det, för jag längtar alltid till Bollböle när jag inte bor där. Och kommer ju inte ha råd att köpa ett hus heller... Så jag blir en rastlös drifter som kör och kör, utan att kunna fara hem...

Detta är fakta. Men det finns ju andra sidan också. Beror på dagen. Jag älskar att köra med Motte och vi har redan 6.500 km bakom oss och jag har träffat så härliga människor så visst är det helt fint vara On the Road, shure. Och jag vet inte vad jag söker efter, men när andra frågat, har jag svarat Jag vet vad det är när jag hittar det.

Kati, ha det så bra och ta ut allt av Allt!
Och hav tröst - våren kommer till er med!

Höres,
Ylva

Vykort från Ylva 23.3.2016

Hej Kati!

Jag har inte varit till Portugal. Däremot körde jag ner till Alicante-trakten o visst var det ljuvligt varmt vid havet, men jag insåg snart att jag förlorat mitt hjärta till Frankrike. Så Spanien blev bara en två veckors semestertripp. Största delen av min Resa har jag varit i södra Frankrike, hittills kört i runda tal 6.000 km! Och älskat varje kilometer, Mr. Motus är härlig att köra o ett fel har han haft o det var att han vägrade stanna! Vi är så själsbröder... Det var ett litet fel o kostade bara 33,30 e... Hur o till vilket pris ska vi få Ylva att stanna...

I mitt nästa liv eller rentav i sommar ska jag ta lektioner i el. Det är besynnerligt hur det är komplicerat och obegripligt med all elektronik! Volt och Watt och säkert 10 km elledningar i Motte så fundera nu sen ut missä mättää…

Till min stora förvåning, eller egentligen inte när jag ju känner mig, så har min Drömresa varit att jobba. Främst i privatpersoners trädgårdar. Via en organisation som heter Workaway. Du binder dig att jobba 5 h om dagen, må-fre mot mat o logi. Fungerat bra som en chans träffa människor o se lite annat. För även om jag vill så kan jag inte köra hela tiden.

Hennes livs buss
Hennes livs buss Bild: Ylva Fjäder Yle Fem,ylva fjäder,dokumentärprogram

Jag har främst jobbat för britter. Många britter som bor här nere o börjar bli till åren inser de klarar inte sjäva av trädgården mera. Så vad jag främst har satsat på är att få min engelska bra, för de enda jag pratar med är ju på engelska. Franskan lär jag mig vid sidan om, och den är inte alls bra, däremot är jag en jäkel på att improvisera, gestikulera och köra falsettröst... Hittills har det fungerat.

Södra Frankrike är ju makalöst vackert, fråga vem som helst. Saknar min motorcykel o borde hållit i min ursprungsplan att ta med den på ställning där bak. Men du kan inte få allt. Min dröm att köra motorcykel i Europa blir kanske snart uppfylld den med, när jag nu så att säga är i farten...

Hennes livs buss
Hennes livs buss Bild: Ylva Fjäder hennes livs buss,dokumentärprogram,Yle Fem

Det som är trist med detta Äventyr är att jag inte har något hem att komma tillbaka till... Priset jag betalar är nog högt, men det gäller att se framåt o inte i backspegeln och jag kommer nog till Finland i början av sommaren - har ju mitt hus med mig! Så vi ses då!

Kram av Ylva

Eller Johnny Plume som jag är här. Mitt namn så svårt att uttala så jag tog ett nytt. Och jag kan säga att INGEN förväntar sig det hoppar ut en kvinna ur en Bedford Bus anno 1966! Men sen när jag berättar att vi båda blir 50 år i höst o har en liten Bedford-dream på gång, så idel glada miner!

Nyligen publicerat - Yle Fem