Hoppa till huvudinnehåll

Palestinsk musiker får fristad i Helsingfors - "Folk utanför konfliktzoner kommer aldrig att få veta hur det känns"

Jowan Safadi är den första konstnären i Safe haven-projektet som Helsingfors stad är med och finansierar. En man sitter i en trappa, ler och tittar ur bild. Bild: Yle/ Catariina Salo Jowan Safadi

I tre månader ska den palestinska musikern Jowan Safadi bo i Helsingfors. Staden är med och finansierar Safe haven-projektet som ger konstnärer kortvariga fristäder på Sveaborg.

- Om allt är skit kan du inte hålla på och sjunga om trädens prakt!

Det är den palestinska musikern Jowan Safadi som brusar upp. Han har kommit till Sveaborg för bara ett par dagar sedan, här ska han stanna till slutet av maj.

På Sveaborg kan konstnärer få en tillfällig fristad. En rödtegellänga. Bild: Yle/ Catariina Salo artistresidens,safe haven,Sveaborg

Att känna till en sanning som andra inte är medvetna om kan kännas svårt, och att ha en åsikt och underkuva den är tungt, fortsätter Safadi när vi pratar om konstens påverkan på samhället.

- Det finns tillräckligt med förtryck i världen, så det skulle vara otroligt tråkigt att vara tvungen att förtrycka också sina egna åsikter.

Att leva under förtryck är något som inte är främmande för Jowan Safadi. Som en palestinsk konstnär i Israel måste han ständigt jobba med att inte censurera sig själv.

Ändå står han hela tiden och pressar gränserna, för han vill berätta sin sanning.

- Så jag kan sova lugnt om nätterna.

Sveaborg - från fästning till fristad

Safadi är den första residenskonstnären i det projekt som Helsingfors stad bekostar tillsammans med Helsinki international artist program (HIAP) och föreningen Perpetuum mobile.

Vill man bygga en demokrati är det väldigt viktigt att de intellektuella konstnärer som försöker bygga upp samhället får en fristad.― Marita Muukkonen, Perpetuum Mobile

50 städer runtom i världen är redan så kallade Safe haven-städer, och nu är Helsingfors också med och drar sitt strå till konststacken.

Safe haven är ett projekt som erbjuder fristäder för förföljda konstnärer, människor som behöver en andningspaus. I Helsingfors har möjligheten för förföljda konstnärer att få ett kortvarigt residens redan funnits i tre år, men i och med att staden nu kommer emot med finansiering kan Helsingfors bli en officiell Safe haven-fristad.

- Vi förhandlar fortfarande med staden om det praktiska, men vi har fått finansiering för ett år framåt, säger projektets kurator Marita Muukkonen på Perpetuum mobile.

Marita Muukkonen jobbar för Perpetuum mobile och har varit med och förhandlat med staden om projektet. Kvinna i röd sjal och lila pälsmössa utanför rödtegelhus. Bild: Yle/ Catariina Salo marita muukkonen,safe haven

Helsingfors är ännu inte medlem i det internationella nätverket för konstnärsfristäder, ICORN, men Muukkonen hoppas på att det också kommer att hända inom kort. Hon hoppas också att byråkratin sköts smärtfritt så de kan koncentrera sig på det viktiga, konstnärerna och konsten.

- Vill man bygga en demokrati är det väldigt viktigt att de intellektuella konstnärer som försöker bygga upp samhället får en fristad. När deras liv inte längre är hotade kan de återvända till sitt hemland och fortsätta sitt arbete där.

Att säga att jag är från Israel är ett ställningstagande, själv håller jag fortfarande fast vid det gamla historiska namnet Palestina, det land som blev ockuperat 1948.― Jowan Safadi

Många av de konstnärer som fått kortare eller längre residens i ICORN:s olika fristäder, har åkt tillbaka till sina hemländer när det värsta hotet mot deras liv är över.

Konstens kommunikation är viktig för samhället

Jowan Safadi skakar på sig när jag kallar honom en palestinsk artist som bor i Israel.

- Jag är en palestinsk artist. Jag skulle stanna vid det. Att säga att jag är från Israel är ett ställningstagande, själv håller jag fortfarande fast vid det gamla historiska namnet Palestina, det land som blev ockuperat 1948.

Att bo i konfliktzonen Israel-Palestina kan vara knepigt för vem som helst, men att utöver det vara en politisk konstnär kan bli rentav hälsovådligt. Safadi, som är arab, fick därför ett tre månaders residens i Helsingfors.

En stund att andas ut.

Jowan Safadi gör politisk musik och kallar sig "palestinsk artist som bor i det historiska Palestina". Man sitter i trappan, ser allvarligt in i kameran Bild: Yle/ Catariina Salo Jowan Safadi

Konstnärer är internationella medborgare, menar kurator Marita Muukkonen.

- I de konfliktsituationer vi lever i är den kommunikation som händer på grund av konsten oerhört viktig. Också i det politiska klimat vi lever i i Norden är det viktigt att människor berättar om sina upplevelser, säger Muukkonen.

Hon menar att skarpsynta människor som kommer från konfliktområden, kan använda sin tidigare kunskap för att också se brister i vårt samhällssystem.

- Och det tar de sedan upp i sin konst.

Safe haven blir på så sätt ett utbyte mellan människor, samhällen och politiska verkligheter.

"Mainstreammedia berättar vad de vill att vi ska veta"

Att berätta sin verklighet för att få andra att förstå ett samhälle, är något som Jowan Safadi ser som sin uppgift.

Han menar att människor som inte bor i konfliktzoner omöjligt kan veta vad som händer där.

- Och de kommer aldrig att få veta det! För mainstreammedia berättar det inte, de berättar bara vad de vill att vi ska veta.

På Sveaborg har Jowan Safadi en liten studio med ett loft där han bor under vistelsen. En man på ett loft Bild: Yle/ Catariina Salo artistresidens,Jowan Safadi,safe haven,Sveaborg

Människor som Safadi, politiska konstnärer, är ett sätt att få ut information, menar han själv. Att hålla sig till bara en informationskälla är ändå inget han rekommenderar. Egna analyser och egen granskning är a och o.

- Men människor som gör sina egna analyser är inte i majoritet.

Jag är säker på att det finns massor av människor, också här, som inte har en aning om vad som händer i deras egna system eller i deras egen regering.― Jowan Safadi

Är det för att många konflikter känns så främmande och så långt borta att man blir lat?

- Jag tror att människor är lata att ta reda på saker som sker i deras närhet också. Jag är säker på att det finns massor av människor, också här, som inte har en aning om vad som händer i deras egna system eller i deras egen regering, säger Safadi.

Om konflikten i sitt eget land säger han att han inte ens låtsas veta allt, men att han kan berätta sin verklighet och sedan kan folk ta den till sig och analysera den.

Konflikterna distraherar folk från att se det verkliga problemet, kapitalismen, det att en procent av befolkningen styr över hela världen.― Jowan Safadi

På frågan om hur vi ska lösa Israel-Palestinakonflikten säger han att det är segregeringen som är problemet.

- Människor där hemma är programmerade att tro olika saker om varandra. Israelerna utnyttjas för att fortsätta ockupationen och palestinierna utnyttjas för att fortsätta hålla skräck i israelerna. Det behövs ett gemensamt motstånd - och det ser jag inte hända de närmaste tio åren.

Under sin tid på Sveaborg kommer Jowan Safadi att samarbeta med en mängd finska artister. En akustiskt gitarr står lutad mot en vit vägg. Bild: Yle/ Catariina Salo gitarr,Jowan Safadi,safe haven

Safadi menar också att det inte bara är i hans hemland eller överlag i mellanöstern som problemen finns. Det händer överallt i världen, om än i en mindre skala.

- Konflikterna distraherar folk från att se det verkliga problemet, kapitalismen, det att en procent av befolkningen styr över hela världen. Det sägs att problemet är flyktingar, judar, araber, det ena och det andra - men problemet är att det finns någon som drar nytta av de här problemen.

Vi kommer att fortsätta lösa de små konflikterna och tro att vi räddar världen, men Safadi menar att vi bara byter ut våra problem mot andra problem.

- Vi byter hela tiden regeringar - men vi byter aldrig system.

 • Det regnar in i Anttila

  De kraftiga åskskurarna blev för mycket för Anttilas tak.

  De kraftiga åskskurarna blev för mycket för Anttilas tak.

 • Invånare i östra Aleppo flyr genom "humanitära korridorer"

  Främst kvinnor och barn uppges nu fly belägrade Aleppo.

  Tiotals syriska familjer, eller uppemot 170 civila har idag utnyttjat en av de "humanitära korridorerna" för att fly belägrade östra Aleppo. Det uppger syriska regeringskällor och Ryssland.

 • Direkt: Elittävlingar i Joensuu

  Elittävlingarna sänds direkt i TV och på webben kl. 16.30.

  Säsongens fjärde elittävlingar i friidrott ordnas på lördagen i Joensuu. Tävlingarna sänds direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 16.30.

Läs också

 • Se upp för ovanligt ilskna getingar

  Insekternas tröskel att sticka är lägre än vanligt.

  De stora temperaturväxlingarna i sommar har lett till att rutinerna i getingsamfunden vänts upp och ner. Insektsforskare Lena Huldén säger att getingarna rentav förlorat meningen med livet. Kaoset får dem att bli frustrerade, vilket leder till att deras tröskel att sticka är lägre än vanligt.

 • Överbeskyddande föräldrar bäst eller pest?

  När bryr sig en förälder för mycket respektive för lite?

  Om föräldrarna begränsar sitt barn för mycket av rädsla för att barnet skall göra sig illa eller bli frustrerat, så kan det hämma barnets utveckling. Å andra sidan är en nonchalant inställning till barnet också skadligt, eftersom barn behöver trygget, kärlek och uppskattning. Men var går gränsen för när man bryr sig för lite respektive för mycket? Expert Outi Ruishalme ger sin syn på saken.

 • Många hittar gratis gummibåtar efter ölflyt

  Deltagarna överger nya gummibåtar och annat skräp längs ån.

  På söndag väntas många barnfamiljer göra gummibåtsfynd efter ölflytet Kaljakellunta som ordnas på lördag. Deltagarna verkar ha för mycket pengar då de kan lämna dyra gummibåtar efter sig, kommenterar Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Riko Eklundh har sitt vardagsrum på Tölö torg

  Han flyttar runt bänkarna på torget.

  Skådespelare Riko Eklundh bor precis vid Tölö torg. Han har engagerat sig i torgets framtid - också rent praktiskt, genom att flytta på felplacerade bänkar.

 • Sommaren i city: Marc Auléns Helsingfors

  Han är soppguru, keramiker, musiker och jättetrevlig.

  Han är en välkänd Helsingforsprofil: kock, restaurangägare, kokboksförfattare, fotograf, keramiker och musiker. En riktig stadin kundi, fastän han är född i Belgien. Nu är han aktuell med The Helsinki Book.

 • Många hittar gratis gummibåtar efter ölflyt

  Deltagarna överger nya gummibåtar och annat skräp längs ån.

  På söndag väntas många barnfamiljer göra gummibåtsfynd efter ölflytet Kaljakellunta som ordnas på lördag. Deltagarna verkar ha för mycket pengar då de kan lämna dyra gummibåtar efter sig, kommenterar Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri.