Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs stadsdirektör: Smak och tycke avgör stadshusfrågan

Tom Simola avtäcker John Gardbergsgatans skylt i Karis.
På onsdagen (9.3) avtäckte stadsdirektör Tom Simola en gatuskylt i Karis. Tom Simola avtäcker John Gardbergsgatans skylt i Karis. Bild: Yle/ Nicole Hjelt avtäckning,stadsdirektörer,Raseborg,Karis

Stadsdirektör Tom Simola är överraskad över det stora intresset som frågan om stadshuset i Raseborg fått, inte minst efter att Karisbon och SFP-politikern Björn Siggberg nyss meddelade att han donerar en tomt till Raseborg för ett stadshus. Han säger att smak och tycker är det som sist och slutligen avgör vart stadshuset kommer.

Den nu donerade tomten ligger på en av de högsta punkterna i centrum av Karis, vid Tempelgatan och Högbergsgatan. Den kallas för Tempelplatsen.

Tomten i Karis där det skulle kunna byggas ett stadshus i Raseborg.
Tempelplatsen i Karis, tomten som Björn Siggberg donerar till ett eventuellt stadshus. Tomten i Karis där det skulle kunna byggas ett stadshus i Raseborg. Bild: Yle/Marica Hildén stadshus i karis

Stadsdirektör Tom Simola uttalar sig mycket försiktigt då det gäller stadshusfrågan men låter förvånad över att den har fått så mycket uppmärksamhet.

- Man skulle ju tycka att en sådan sak som stadshuset inte skulle väcka så stor uppståndelse men frågan verkar ju ha ett stort allmänt intresse.

Han tror därför att risken för besvär ökar oberoende av var ett nybygge skulle placeras.

- Av någon konstig orsak råkar det sig ofta i dag att någon lämnar in besvär ibland med och ibland också utan orsak, säger han.

Så länge staden Raseborg har funnits så har frågan om vilken stadsdel som är stadens kärncentrum debatterats och väckt känslor.

Smak och tycke avgör, inte bara hårda fakta

Simola ser att alla alternativ ännu är öppna vad gäller placeringen av ett nybygge.

- Karis har sina starka sidor och Ekenäs har sina starka sidor. Det är smak och tycke som avgör, inte bara hårda fakta. Man kan ha lite olika infallsvinklar i den här frågan, säger Simola.

Tom Simola kommundirektör i Kimitoön
Stadsdirektör Tom Simola. Tom Simola kommundirektör i Kimitoön Bild: Yle/Monica Forssell tom simola

Simola själv, som bor i Kimito, säger inte nej till att jobba i Karis.

- Jag som tjänsteman jobbar där arbetsplatsen finns. Jag ser inga stora hinder, redan nu är jag säkert tre gånger per vecka i Karis och träffar människor. Ibland jobbar jag där en halv dag. Jag ser inga problem i var ett stadshus inom Raseborg finns.

Ekenäsalternativ vid Järnvägsgatan

Ekåsens huvudbyggnad, det nuvarande Fixhuset och ett nybygge i Ekenäs har varit de kvarvarande alternativen för stadshus men stadsstyrelsen ville inte fatta något beslut ännu på måndagen utan valde då att remittera ärendet.

I den rapport som staden fick av konsultföretaget Inspira utreddes sammanlagt sex alternativ. Vad gäller alternativet nybygge så nämns flera alternativ i Ekenäs. Det är möjligt att skaffa en ny tomt och bygga eller använda gemensamma lokaler i kommande affärskomplex, enligt rapporten.

En tomt är utplacerad på rapportens karta. Den ligger vid Järnvägsgatan i närheten av tågstationen.

Tom Simola konstaterar att stadshusfrågan helt och hållet är en politisk fråga. Stadshusplaceringen utreds som bäst efter att styrelsen remitterade ärendet i måndags. Under nästa vecka kommer ett förslag med för och nackdelar för alla alternativ.

En plankarta över en tomt för allmänna byggnader.
Så här är den cirka 6000 kvadratmeter stora tomten i Karis preliminärt planerad. En plankarta över en tomt för allmänna byggnader. Bild: Björn Siggberg och Raseborgs stad tomt för stadshus i karis,Raseborg,Karis,tomter,stadshus

- Den tomt som nu kommit upp i Karis är ett alternativ i alternativet nybygge, säger Simola.

Efterlyses: fler tomter

Det finns inte någon tomt som är färdig att bygga på bara genom bygglov, alla alternativ för nybyggen kräver en planändring.

- Redan det i sig innehåller en risk för besvär.

Tom Simola tycker att alla nya idéer som kommer upp är bra och ska utredas.

- Men jag hoppas att om det finns ytterligare synpunkter, tomter eller tankar kring det här så ska man definitivt komma fram med dem nu för om två veckor kan det vara för sent, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland