Hoppa till huvudinnehåll

SFP-politiker donerar tomt för stadshus i Karis

Björn Siggbergs tomt för ett statdshus i Karis.
Tomten som Björn Siggberg vill donera till Raseborgs stad finns längs Högbergsgatan i Karis. Tempelgatan går in till höger i bilden. Här vill Siggberg att det nya stadshuset byggs. Björn Siggbergs tomt för ett statdshus i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén tomt för stadshus i karis

SFP-politikern Björn Siggberg i Karis vill göra något åt beslutsångesten vad gäller val av stadshus i Raseborg. Han kan tänka sig att donera en tomt i Karis till staden Raseborg. Men han vill i så fall att Raseborgs stadshus byggs på just den platsen.

Tomten kallas för Tempelplatsen och består just nu bara av skog och berg. Du hittar den då du ställer dig i korsningen Högbergsgatan-Nils Grabbegatan. Tempelgatan omsluter tomten på den andra sidan.

Stadsstyrelsen i Raseborg har inte ännu kunnat ta ställning till var stadshuset i framtiden ska finnas.

Det finns nu tre alternativ som staden funderar på: Ett nybygge, ett köp av det nuvarande stadshuset Fixhuset eller renovering av Ekåsens huvudbyggnad till stadshus.

Avskedsgåva till Raseborg

Siggberg konstaterar att det inte finns en lämplig tomt med y-beteckning i Ekenäs, alltså en tomt som är lämpad för allmän byggnad, till exempel förvaltning.

- Men i Karis finns det en sådan tomt som är på en central plats. Y-beteckningen finns med i stadsplanen som är från 1936.

Björn Siggberg äger tomten i Karis där han föreslår att ett stadshus byggs.
Tomten i Karis kallas Tempelplatsen och den ägs av Björn Siggberg. Björn Siggberg äger tomten i Karis där han föreslår att ett stadshus byggs. Bild: Yle/Marica Hildén björn siggberg

Tomten har varit i släkten Siggbergs ägo sedan 1800-talet, men Björn Siggberg löste ut den för några år sedan. Siggberg lämnar politiken efter den här perioden i stadsfullmäktige där han är andra vice ordförande.

- Det skulle vara en lämplig avskedsgåva till samhället att donera kvarteret till staden så att man kan förverkliga ett modernt stadshus på en hedersam plats.

Planeändring behövs

Tomten är drygt 6 000 kvadratmeter. Man får bygga högst 2 800 kvadratmeter enligt den nuvarande stadsplanen. I planerna för ett nybygge så räknar Raseborgs stad med att det skulle behövas drygt 3 000 kvadratmeter.

En plankarta över en tomt för allmänna byggnader.
En plankarta över en tomt för allmänna byggnader. Bild: Björn Siggberg och Raseborgs stad tomt för stadshus i karis,Raseborg,Karis,tomter,stadshus

Björn Siggberg har ritat en karta tillsammans med stadsplaneringsarkitekt Simon Store. Kartan visar hur stadshuset kan placeras på tomten. Den visar att stadshuset kan bli 4 500-5 000 kvadratmeter stort. Det behövs med andra ord en stadsplaneändring om stadshuset byggs på tomten.

Sällsynt med besvär i Karis

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) har tidigare sagt att det blir svårt att få politiskt stöd för ett nybygge. Det beror på att någon säkert kommer att besvära sig över planerna och då drar processen ut över flera år.

Björn Siggberg är medveten om att det kan gå så även i Karis, men han tror ändå att allt ordnar sig.

- Det är sällsynt med besvär här i Karis, det har man sett längs med åren då byggen planeras. Jag upplever att det är tätare mellan besvären i Ekenäs. Jag tror inte att det blir något problem i Karis.

Bibliotek i stadshuset?

På kartan ser man att stadshuset är format som ett L med både två och tre våningar. Delen med tre våningar skulle byggas ut över Tempelgatan som Siggberg anser att ändå knappt används.

I korsningen Högbergsgatan-Tempelgatan i Karis kunde ett stadshus byggas tycker Björn Siggberg.
Finns det ett bibliotek i korsningen Högbergsgatan-Tempelgatan i framtiden? I korsningen Högbergsgatan-Tempelgatan i Karis kunde ett stadshus byggas tycker Björn Siggberg. Bild: Yle/Marica Hildén tempelplatsen

Björn Siggberg tycker också att biblioteket kunde flytta in i det nya stadshuset i Karis. Det skulle i så fall vara i korsningen Högbergsgatan-Tempelgatan.

Lönnbergska fastigheten med stadens tekniska central ligger ett stenkast från Siggbergs tomt. Den behövs inte längre om det byggs ett nytt stadshus i Karis, anser Siggberg.

- Allt ska vara under samma tak.

Grönområde i stället för parkering

70 parkeringsplatser skulle kunna finnas längs med Nils Grabbegatan.

- Jag skulle helst se att det blir ett grönområde, det finns tillräckligt med parkeringsplatser i närheten.

Vy mot Nils Grabbegatan där ett stadshus kunde byggas i Karis.
Ett nytt stadshus i Karis kunde ha sin parkeringsplats längs med Nils Grabbegatan som skymtar bland träden. Vy mot Nils Grabbegatan där ett stadshus kunde byggas i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén stadshus karis

Siggberg hänvisar till parkeringen mellan Högbergsgatan och Centralgatan, bredvid restaurangen som finns vid Högbergsgatan. Där finns en större parkering inritad i stadsplanen.

Offentlig förvaltning ska finnas centralt

Siggberg vill donera tomten för att lämna ett märke efter sin tid i politiken, han råkar ha en tomt i Karis och han bor i Karis. Om Raseborg tackar nej så får tomten stå orörd. Siggberg har heller inte har någon annan tomt som är lämplig för ett stadshus.

Den offentliga förvaltningen ska vara centralt belägen, säger Siggberg.

- Det handlar om personalens trivsel, att de ska kunna gå ut och äta lunch. Det är allt vanligare att man pendlar till jobbet. Det finns ett perfekt nätverk av vägar som leder hit och järnvägsstationen är nära.

En gammal gul järnvägsstation, järnvägsspår, parkerade bilar med isiga vindrutor. Skymning.
Järnvägsstationen i Karis. En gammal gul järnvägsstation, järnvägsspår, parkerade bilar med isiga vindrutor. Skymning. Bild: Yle/Robin Lindberg Raseborg,Karis,Kustbanan,järnvägsstationer,järnvägsstation karis

Det ska vara lätt för invånare och företag att ta sig till ett stadshus.

- Man ska kunna hoppa på tåget i Helsingfors och komma hit för att få all information man behöver om staden. Här är lösningen på det.

Vem blir sur?

Vad månne raseborgarna, och i synnerhet Ekenäsborna säger?

Alla säger knappast hipp hurra, konstaterar Siggberg.

- Vi ska komma ihåg att tillväxten skett i östra delen av Raseborg ända sedan staden grundades. Befolkningen i västra delen har minskat. Om vi vill fortsätta att öka så är ett stadshus i Karis en signal om att vi vill det.

Intressant, sade stadsdirektören

Björn Siggberg informerade stadsdirektören Tom Simola och stadsstyrelsens ordförande Anders Walls i onsdags.

Alla fullmäktigeledamöter skulle få ett brev av Siggberg i går.

Simola och Walls konstaterade enligt Siggberg att det är en intressant tanke att donera en tomt i Karis för ett stadshus.

- Jag tolkar det som så att det inte är en omöjlig lösning.

Vad är då tanken med att donera tomten, i stället för att sälja den och tjäna pengar?

Siggberg säger att det är ett sätt att minska på kostnaderna för ett stadshus som ändå blir dyrt.

- Och för egen del så skulle jag må bra om jag kunnat bidra med att det byggs något nytt i Karis.

Utsikt från Björn Siggbergs hem över tomten i Karis där det kunde byggas stadshus.
Björn Siggberg skulle se det nya stadshuset i Karis från sitt hem. Utsikt från Björn Siggbergs hem över tomten i Karis där det kunde byggas stadshus. Bild: Yle/Marica Hildén axxell i karis

Siggberg säger att han inte kräver något i gengäld om det blir en donation.

- Jag har egentligen aldrig fått ut något av politiken, den som är politiker jobbar för samhället och inte för sig själv.

Stadshuset Björneborg?

I Raseborg kallas stadshuset för Fixhuset, vad skulle ett stadshus i Karis heta? Björneborg?

- Nej. Det är inte jag som avgör det, det får andra fundera på. Kanske man kan ha en omröstning om namnet i radion.


Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland