Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Skattelättnader tänkbara

20-eurossedel
20-eurossedel Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen euro,pengar,20 euro

Statsminister Juha Sipilä (C) anser att överenskommelsen om den så kallade Finlandsmodellen gör det lättare att förverkliga eventuella skattelättnader.

- Den här modellen skapar så stor rörelsefrihet att vi till och med kan börja prata om skattelättnader.

Många förbund som är anslutna till fackcentralen FFC, bland annat servicefacket Pam och transportfacket AKT, har ställt sig utanför konkurrenskraftsavtalet ("samhällsfördraget"). Sipilä bedömer ändå att avtalet kommer att bli mer täckande

- Nu går vi i lugn och ro igenom avtalet med de förbund som är tveksamt inställda, och då ser vi vad det i praktiken handlar om.

Sipilä säger sig också vara redo att vid behov delta i servicefacket Pams styrelsemöten.

Stubb: I juni granskar vi läget

Finansminister Alexander Stubb (Saml) upprepade i förmiddags regeringens inställning - det vill säga att läget granskas på nytt i juni.

Stubb konstaterade att det nu förs diverse diskussioner i kulisserna.

- Vi försöker nu föra det här helhetspaketet vidare, sade Stubb.

FFC godkände den finländska modellen

FFC:s styrelse godkände i morse enhälligt preciseringarna i den så kallade finländska modellen, som parterna på arbetsmarknaden enades om i går kväll.

Det rör sig om principerna för löneförhandlingarna från och med år 2017. Samtidigt har modellens innehåll presenterats i detalj. Den innebär att fyra kriterier bestämmer hur höga lönepåslagen kan bli.

Kriterierna är konkurrensen utifrån, den offentliga ekonomin, sysselsättningen och produktiviteten. Det är exportindustrins sak att slå fast lönetaket.

Ann Selin försiktigt optimistisk

Pams ordförande Ann Selin säger att det första intrycket ser lovande ut.

- Det är möjligt att här finns betydelsefulla nya element som innebär att vi kan tänka om.

Selin är dock mycket försiktig med sina uttalanden, och kan inte bedöma vilken ståndpunkt Pams styrelse kommer att ha på sitt styrelsemöte på torsdag.

- Statsministern är mycket välkommen med på vårt möte.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes