Hoppa till huvudinnehåll

Svenskarnas framgångsrecept: En demontränare

Wolfgang Pichler är mannen bakom Sveriges skidskytteframgångar.
Wolfgang Pichler är mannen bakom Sveriges skidskytteframgångar. Wolfgang Pichler är mannen bakom Sveriges skidskytteframgångar. Bild: All Over Press Wolfgang Pichler

Efter några svåra år syns ljus i tunneln för svenskt skidskytte. När tysken Wolfgang igen tog över ansvaret för svenskt skidskytte för ett drygt år sedan började det genast hända. Sverige är igen på väg mot internationella framgångar.

När Wolfgang Pichler senast var landslagschef för Sverige hade landet idrottare som Helena Ekholm, Björn Ferry och Carl-Johan Bergman. Före det hade han varit personlig tränare för Magdalena Forsberg. För att säkra fortsatta framgångar efter storstjärnorna byggde Pichler upp ett system där centrum fanns i Östersund.

Efter att så gott som hela 2000-talet varit med i svenskt skidskytte tog Pichler 2011 över det ryska damlandslaget. Efter ett par säsonger i Ryssland återvände Pichler till Sverige och tog igen itu med – det lite avstannade – arbetet att få fram nya talanger.

Genast då Pichler återvände till Sverige började framgångarna komma igen.

I årets junior-VM blev det bland annat två guld. På världscupnivå har det också blivit stora framsteg, framför allt den här säsongen. Torstein Stenersen och Mona Brorsson har tagit placeringar bland de tio främsta. Men varför blir det framgång när Pichler är i spakarna?

Pichlers hemlighet

Pichler bygger hela sin framgångssaga på enkla knep. Det handlar om hård träning och en koncentrering av sporten till ett ställe.

– Man måste ha en grupp som jobbar tillsammans och är villiga att satsa. Sen gäller det att träna tillräckligt hårt. Det är lättare att göra om man är fler som tränar tillsammans, säger Pichler till Yle Sporten.

Under de år Pichler var borta stampade utvecklingen lite på stället. När han kom tillbaka satte han igen ordning på torpet.

– Jag såg vilka bristerna var när jag kom tillbaka från Ryssland. Jag samlade ihop en större grupp igen, elit som juniorer, till Östersund. Jag tog också själv helt över träningsansvaret så att jag kan ha koll på hur alla tränar, säger Pichler.

En tuff tränare

Bland adepterna beskrivs Wolfgang Pichler som en hård tränare som kräver mycket och frågar lite.

– Han är en tuff tränare. Man har stor respekt för honom, nästan rädsla, säger Torstein Stenersen.

– När han lägger fram träningen så tror man på honom. Det att man tror på vad han säger är säkert en orsak till att det blir framgång.

Själv skrattar Pichler till då han hör vad adepterna säger.

– Ja, jag är hård men det finns ingen genväg till framgång. Det är stentufft arbete som krävs. Det här är mitt sätt att jobba, det finns flera andra sätt. Min erfarenhet är att mitt system fungerar. Det går inte att fuska, vill man nå framgång så krävs det massor av jobb. Det betyder att tränaren måste vara tuff och krävande, säger Pichler.