Hoppa till huvudinnehåll

Våld bakom rysk ex-ministers död

Hotellet Doyle Washington i Washington D.C här Mikhai Lesin avled i november 2015.
Hotellet Doyle Washington i Washington D.C här Mikhail Lesin avled i november ifjol. Hotellet Doyle Washington i Washington D.C här Mikhai Lesin avled i november 2015. Bild: EPA/JIM LO SCALZO hotell,Washington (DC),Mikhail Lesin

Det verkar som om den tidigare ryska ministern Mikhail Lesin inte dog av en hjärtinfarkt som man tidigare trott. Lesin dog på ett hotellrum i den amerikanska huvudstaden Washington D.C. i november ifjol.

Han var hittades i ett omedvetet tillstånd i sitt rum på ett lyxhotell. Den 57-årige Lesin dog innan akutvårdarna han flytta honom till ambulansen.

Lesins familjemedlemmar uppgav då till den ryska nyhetskanalen RT att Lesin dött av en hjärtinfarkt. Den rättmedicinska undersökningen visar nu att han dött av skador som förorsakats av yttre våld.

Lesin hade blivit utsatt för slag mot huvudet, nacken, överkroppen, armar och ben. Dödsorsaken uppges vara slag från ett trubbigt föremål.

Rättsläkaren gav inga fler uppgifter om händelseförloppet som ledde till Lesins död. Undersökningen tar inte ställning till om det är frågan om ett brott.

Washingtonpolisen utreder nu dödsfallet.

Mikhail Lesin.
Mikhail Lesin. Bild: EPA/SERGEI ILNTSKY Mikhail Lesin

Putins medhjälpare och mediemogul

Lesin var medie- och kommunikationsminister i Ryssland mellan åren 1999 och 2004 under Vladimir Putin. Efter det arbetade han som Putins medhjälpare i fem år.

Fram till slutet av 2014 var Lesin chef på Gazprom-media. Han avgick i slutet av 2014 av familjeskäl, uppgav han då. Lesin beskylldes för åtgärder som inskränkte uttrycksfriheten i Ryssland. Han ansågs bland annat med god framgång utse privatägda ryska medier till språkrör för regeringen.

Under 2015 anklagades Lesin av ryska justitieministeriet för korruption.

Rysslands ambassad i Washington har inte kommenterat den senaste utvecklingen i fallet kring Lesins död.

Talespersonen för Rysslands utrikesministerium Maria Zakharova meddelade att ryska myndigheter nu väntar sig en full utredning om händelseförloppet av amerikanerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes