Hoppa till huvudinnehåll

Ärlighet varar längst – åtminstone när det gäller mammabloggar

Janina Nylund och Carola Ekman.
Janina och Carola hänger tillsammans även IRL och är goda vänner. Janina Nylund och Carola Ekman. Bild: Janina Nylund och Carola Ekman carola ekman,Vasa,bloggare

Att visa upp både smuts och negativa känslor är nyckeln till en framgångsrik blogg, det säger bloggarna Carola Ekman och Janina Nylund. De är två av Svenskfinlands största mammabloggare och driver dessutom en podd tillsammans.

Det har varit en turbulent vårvinter inom den finlandssvenska bloggosfären, åtminstone om man får tro bloggarna Carola och Janina. Ett inlägg på Carolas blogg om innehållet i mammalådan spred sig snabbt till andra bloggar, medan Janinas inlägg om bröstförstoringar blev mycket uppmärksammat.

– Jag fick en massa kommentarer. Men folk som var negativa på bloggen har ändå inte sagt något ansikte mot ansikte, säger Janina.

De som kommer fram på stan eller en bloggträff har sällan något negativt att säga,

– Jag tycker att mina läsare överlag är jättesnälla, det är sällan jag får några hemska kommentarer, säger Carola.

Att läsarantalet går upp då man blir gravid är något som både Janina och Carola har märkt av.

– När jag blev gravid med mitt andra barn så fick jag kommentarer om att jag säkert blev gravid bara för att få flera läsare. Det är ju helt sjukt, säger Janina.

Smuts får synas

Både Carola och Janina försöker vara ärliga på sina bloggar och visa hur livet med barn verkligen är utan att försöka försköna verkligheten. Också då vardagen är riktigt jobbig gäller det att stå emot och bara visa sitt liv som det är.

– Såna dagar då det är riktigt tragiskt så ska man skriva som det är, säger Janina.

– Jag orkar inte med såna bloggar där allt alltid är rosa och man får blommor av maken varannan dag. Där barnen alltid är rena och hemmet alltid är fläckfritt, säger Carola.

Att Janina och Carola visar upp sina ibland rätt så trötta ansikten och postar outfitbilder som är allt annat än glamorösa är enligt dem en av orsakerna till att de har så pass många läsare.

Podd: Hot eller möjlighet?

Carola och Janina har nyss startat andra säsongen av sin podd Två Bloggare och en Podd efter en paus på sju månader. Det nyaste avsnittet har hittills fått nästan 2500 klick.

– Jag tycker inte att en podd är ett hot mot bloggen, jag ser det mera som en förlängning, säger Carola och Janina håller med.

Till dem som vill starta en podd och eventuellt har barn har Carola ett tips:

– Om man har barn så är första steget att snabbt klä på sig och springa ut i bilen och sen låsa bildörrarna, säger Carola.

– Vi bandar alltid i Carros bil, säger Janina.

När de började banda in podden flamsade de alltid så mycket att det måste klippas rätt så mycket i materialet. Att podda blir ändå en vana.

– Vi fick acceptera att vi har ett försök och sen får det vara klart, säger Carola.

Nyligen publicerat - X3M