Hoppa till huvudinnehåll

Den artificiella intelligensen tar över: Slog människan i spelet Go

En av världens bästa Go-spelare, Lee Se-dol, placerar sin första spelpjäs på spelbredän då han inleder den tredje matchen mot datorprogrammet AlphaGo.den 12 mars i Seoul.
En av världens bästa Go-spelare, Lee Se-dol, placerar sin första sten på spelbredän då han inleder den tredje matchen mot datorprogrammet AlphaGo den 12 mars i Seoul. En av världens bästa Go-spelare, Lee Se-dol, placerar sin första spelpjäs på spelbredän då han inleder den tredje matchen mot datorprogrammet AlphaGo.den 12 mars i Seoul. Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Go-spelare,Lee Sedol,artificiell intelligens,Seoul,alphago,Google Inc.

Datorn har tagit ett steg till i utvecklingen mot att kunna tänka som en människa. Datorprogrammet AlphaGo tog i dag sin tredje raka seger över den sydkoreanske stormästaren i spelet Go, Lee Se-dol.

Vinsten betyder att datorns ledning i bästa av fem-matchen är ointaglig. Lee Se-dol är en av de bästa Go-spelarna i världen, och trodde på förhand att han enkelt skulle besegra datorn.

Enligt experter gjorde AlphaGo, som är utvecklat av Google, underliga och ovanliga drag som konfunderade de mänskliga spelarna, men som i efterhand visade sig vara kloka.

Go är ett tusentals år gammalt asiatiskt spel som har sagts vara det mest komplexa spel människan någonsin utvecklat. Det spelas med vita och svarta stenar på ett bräde med 19 gånger 19 rutor. Målet är att ta över så många rutor som möjligt med sina egna stenar.

Sydkoreanska elever tittar på den historiska matchen mellan datoren Alphago och en av världens bästa Go-spelare Lee Se-Dol.
Sydkoreanska elever tittar på den historiska matchen mellan datorn Alphago och en av världens bästa Go-spelare Lee Se-dol. Sydkoreanska elever tittar på den historiska matchen mellan datoren Alphago och en av världens bästa Go-spelare Lee Se-Dol. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Go-spelare,go-spel,Sydkorea,elever

På ett Go-bräde finns nästan oändligt många möjliga stenkombinationer. Antal är en etta med 170 nollor efter, fler än alla atomer i hela universum.

Artficiella intelligensens Mount Everest

Go anses basera sig mer på intuition, än till exempel schack där det är lättare att räkna ut vad ett drag kommer att leda till. För att lära sig den här intuitionen har AlphaGo lärt sig att spela Go själv, lite på samma sätt som människor lär sig nya saker, skriver Dagens Nyheter.

Utvecklare av AlphaGo har kallat Go för den artificiella intelligensens Mount Everest.

Ordföranden för det svenska Go-förbundet, Daniel Jensen, säger till DN att poker nu är det enda spelet där människan ännu besegrar datorn.

– Där är det möjligheten att bluffa som sätter käppar i hjulet.