Hoppa till huvudinnehåll

Lottovinst får grannarna att ruinera sin ekonomi

Man granskar dyra Audimodeller.
Man granskar dyra Audimodeller. Man granskar dyra Audimodeller. Bild: EPA / ARMIN WEIGEL personbil,prestandabilar

Lottovinnares grannar råkar illa ut om vi ska tro en ny forskningsrapport. Den visar att de närmaste grannarna har en ökad risk att få ekonomiska problem på grund av att de konsumerar mera än de har råd med.

Är det bra eller dåligt om grannen vinner på lotto eller något annat lotteri? Bra för vinnaren, men inte så bra för grannarna. De kan tydligen inte hålla huvudet kallt när lottovinnaren börjar skaffa sig alla möjliga nya grejer som bilar, motorcyklar eller helt ny inredning.

Studien är gjord av tre forskare knutna till Federal Reserve Bank of Philadelphia. Data till undersökningen har hämtats i Kanada.

- Slutsatsen är att lotterivinster leder till en betydande ökning i konkursansökningar inom vinnarens postnummerområde, skriver forskarna.

Grannarna vill visa att de har pengar

Förklaringen är att en ”iögonfallande konsumtion” ökar bland de närmaste grannarna. Uppenbarligen upplever grannar och kanske släktingar att de måste spendera mera och synligt för att de inte ska betraktas som underlägsna. De som bor i husen intill vill kanske visa att de också har resurser, trots att de i verkligheten inte har dem.

Däremot påverkas inte sådana tillgångar hos grannarna som inte syns utåt (kontanter, finansiella tillgångar, pensioner).

En ökning av lotterivinsten med 1 000 kanadensiska dollar ökar sannolikheten för konkurs bland de närmaste grannarna med 2,4 procent. Konkursdata visar att ju större lotto- eller lotterivinsten är, desto större har inköpen av iögonfallande konsumtion varit.

Uppiffad Harley Davidson årsmodell 1966 på Art and Wheels 2015
Uppiffad Harley Davidson årsmodell 1966 på Art and Wheels 2015 Bild: EPA / GEORGIOS KEFALAS motorcyklar,Lyxvara

Omfattande datamaterial

Forskarna har haft tillgång till fullständiga ekonomiska data för alla individer som har ansökt om konkurs. Datainsamlandet har underlättats av att konkursförfarandet är koncentrerat till en myndighet. Forskarna har sedan granskat konkursansökningar inom samma postnummer där lottovinnaren bor.

Lotterivinnarnas uppgifter har forskarna fått av kanadensiska myndigheter som har monopol på penningspel. Data har samlats in i en kanadensisk provins, men mer än så kan forskarna inte avslöja. De har analyserat alla lotterivinster över 1 000 kanadensiska dollar under perioden april 2004 till mars 2014.

Lottobollar.
Lottobollar. Bild: Veikkaus lottobollar

Grannarna som har undersökts finns inom ett mycket litet (postnummer)område med i genomsnitt 13 hushåll (kanadensiska sexsiffriga postnummerområden är uppenbarligen betydligt mindre än våra postnummerområden). Forskarna har också kontrollerat grannarna utanför den inre, lilla ringen. Där syns inga tecken på att lotterivinsten har någon betydelse.

Forskarnas slutsats är alltså att ökad ojämlikhet (en lotterivinnare som granne) leder till finansiella trångmål för grannarna. Ojämlikheten ökar omedelbart efter lotterivinsten eftersom grannarnas inkomst inte ändras.

Enligt forskarna är det första gången någonsin som den här typens forskning har gjorts. Det är frågan om mikroekonomisk forskning som går på individnivå (13 hushåll i medeltal i området).

Främst makroekonomer har forskat om ojämlikhet

Ojämlikhetsforskning på makronivå har däremot gjorts i långa tider och den har ökat i popularitet sedan Thomas Piketty blev världsstjärna med sin bok Kapitalet i det tjugoförsta århundradet.

En av Pikettys slutsatser är att ojämlikheten minskade under långa perioder under 1900-talet, men efter 1980 har inkomstskillnaderna börjat öka igen. Framför allt har den rikaste tiondelen blivit oerhört mycket rikare och ännu mera markant är det om man ser på den rikaste en procenten.

Men det är inte enbart ekonomer som har undersökt ojämlikheten. Andra samhällsvetare har också studerat vilka konsekvenserna blir av allt större klyftor.

En studie gjord av forskare vid University of Virginia och University of Illinois har kommit fram till att ökad ojämlikhet gör människor olyckliga.

- Inkomstojämlikheten har ökat mycket i USA, speciellt efter 1980. I takt med den har vi sett ett markant fall i livstillfredsställelse och lycka, säger Shigehiro Oishi, psykolog vid Virginiauniversitetet.

Forskarna som skrivit studien om lotterivinnarnas grannar har redan fått kritik för studien. Som väntat koncentreras kritiken på de statistiska metoder man använt.

Studien Does Inequality Cause Financial Distress? Evidence from Lottery Winners and Neighboring Bankruptcies kan laddas ner här.