Hoppa till huvudinnehåll

Medicinskåp med sköna botemedel

En glashylla med kristallglas och liljepulver i en grön plåtask.
En glashylla med kristallglas och liljepulver i en grön plåtask. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola nilen

Gamla tandläkarskåp i enkel design lyfts fram från vindar och källare. Trenden med medicinskåp fyllda med vackra föremål har sin förklaring.

Jag ser det vaniljvita tandläkarskåpet i en antikaffär. En liten emaljplåt berättar för mig att det är Oy Dentaldepôt Ab som tillverkat skåpet troligtvis i början på 1900-talet. Skåpet är gjort av trä och har glashyllor. Stilen har drag av jugend med sina rundade kanter och raka ben. Jag öppnar den lite tröga glasdörren och känner den starka, bedövande doften av tandläkarmottagning. Den här doften kommer från en annan tid....

Ett naturvitt tandläkarskåp med kristallglas och porslin.
Ett naturvitt tandläkarskåp med kristallglas och porslin. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola tandläkarskåp

Tandläkarskåpen är så populära för att de har en glasvitrin. Du kan ställa ut föremål du älskar i ditt hem. Jag har lyft in mina vackraste gamla vinglas och en Madonna-staty i gips som min man hämtat från Aten. Allra högst upp har jag placerat en mörkgrön, avlång plåtburk från jugendtiden med en mystiskt skön brunett på framsidan. Innehållet finns kvar, liljepulver från Nilen.

Kristallglas och en vit madonnaskulptur.
Kristallglas och en vit madonnaskulptur. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola kristallglas
Medicamentum härstammar från det kristna latinet och den romerska liturgin och syftar på en gudomlig frälsning.

På mittersta hyllan finns de riktiga medicinerna...två hundra år gamla apoteksflaskor. I den största har man förvarat lavendelolja...Min kära staty av en badande kvinna i 1920-tals frisyr får lufta sig i medicinångorna. Framför henne ringlar det italienka,antika radbandet i ben. Den spirituella skönhetens symbol.

En vit porslinsstaty av en kvinna, antika apoteksflaskor på en glashylla.
En vit porslinsstaty av en kvinna, antika apoteksflaskor på en glashylla. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola apoteksflaskor

Lägst ned i mitt skåp har jag placerat vardagens vackra byggstenar. Porslinstallrikarna, de krackelerade jugendkannorna i nyponnyans och linneservietterna. Skåpet rymmer alla de sköna ting jag behöver för att kunna leva ett lyckligt liv. Tingen är symboler som leder till djupare filosofier om våra nära relationer och om betydelsen av ett värdefullt liv. Jag kommer i håg vad en munk en gång sade till mig, var en näckros, hålls på ytan och låt inte bottenslammet dra ner dig.

Porslinstallrikar och linneservietter på en hylla.
Porslinstallrikar och linneservietter på en hylla. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola linne

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje