Hoppa till huvudinnehåll

Melodifestivalen når sin kulmen

Frans Jeppson-Wall och Molly Sandén gick vidare från Melodifestivalens deltävling fyra år 2016.
Frans Jeppson-Wall och Molly Sandén är två av vinnarfavoriterna i Melodifestivalen 2016. Frans Jeppson-Wall och Molly Sandén gick vidare från Melodifestivalens deltävling fyra år 2016. Bild: SVT / Stina Stjernkvist frans,Frans Jeppsson-Wall,Molly Sandén

Det är åter dags för årets största fest i vårt västra grannland. Leta fram fjäderboan och glitterhatten, en av tolv finalister ska bli det svenska folkets gullegris.

Sveriges Television har i år firat att det är femton år sedan de gjorde om Melodifestivalen till en gigantisk, omkringresande cirkus. Det är värt att fira ett lyckat koncept och i finalen kan tittarna förvänta sig kära återseenden med tidigare Mello-favoriter.

I deltävlingarna har det svenska folket troget röstat på sina favoriter. Så pass troget att röstningsrekord efter röstningsrekord har sprängts. Melodifestivalens deltävlingar har faktiskt fått in fler röster än vad det röstades i det senaste svenska riksdagsvalet.

Finländarna i finalen

Vill man som finländare hitta en koppling till bidragen så kan man exempelvis hurra lite extra för Lisa Ajax. Youtube-sensationen Sara Maria Forsberg från Jakobstad är nämligen en av låtskrivarna bakom hennes låt My Heart Want’s Me Dead.

Finska rötter från pappas sida har åter Johan Hirvi från gruppen Panetoz.

Men vem är det då som tävlar. Låt oss ta en titt!

Panetoz: Håll om mig hårt

Energiska gruppen Panetoz har det perfekta bidraget att öppna showen med. De var också först ut år 2014 och fick hela Friends Arenan att dansa med i Efter solsken. Tyvärr blev det ändå bara en nionde plats för killarna då. Kan Håll om mig hårt bli en likadan succé som deras singel Dansa/Pausa?

Lisa Ajax: My Heart Want’s Me Dead

Lisa Ajax vann svenska Idol år 2014. Sjuttonåringen sjunger My Heart Wants Me Dead som är skriven av samma team som ligger bakom Måns Zelmerlöws Eurovisionsvinnarlåt Heroes. Ja, plus finländska Sara Maria Forsberg.

David Lindgren: We Are Your Tomorrow

David Lindgren är den glada musikalartisten som trivs på scenen, men är det tredje gången gillt för honom i Melodifestivalen? Första gången tävlade han 2012 med Shout It Out som kom fyra i finalen, året där på var det Skyline som kom åtta i finalen.

SaRaha: Kizunguzungu

Barnen lär ska älska den här svenska varianten av Shakiras Waka Waka. SaRaha är född i Sverige men uppväxt i Tanzania där hon är en erkänd artist. Kizunguzungu sjungs delvis på swahili, som SaRaha talar flytande.

Hennes riktiga namn är Sara Larsson, men hon kände att hon behövde ett artistnamn då det redan fanns en välkänd artist som använder det namnet.

Oscar Zia: Human

Oscar Zia tävlade första gången i Melodifestivalen år 2013 tillsammans med Behrang Miri med Jalla Dansa Sawa, året där på återvände han som soloartist med Yes We Can som slutade på åttonde plats.

Oscar Zia har själv varit med och skrivit Human som avviker från den stilens musik han tidigare tävlat med. Uppträdandet filmas i 208 kamerasekvenser – mer än en bild i sekunden!

Ace Wilder: Don’t Worry

Hon kom tvåa efter Sanna Nielsen. Hon har ändå inte varit Busy Doin’ Nothin’ sedan år 2014, utan har bland annat skrivit årets låt tillsammans med guldtrion Joy Deb, Linnea Deb och Anton Hård af Segerstad som skrev Måns Zelmerlöws Heroes.

Robin Bengtsson: Constellation Prize

Robin Bengtsson hade sitt genombrott i svenska Idol år 2008 där han kom trea. Bobby Ljunggren är en av låtskrivarna, som bland annat skrivit vinnarlåtarna Evighet för Carola och Hero för Charlotte Perelli.

Molly Sandén: Youniverse

Molly Sandén var länge tippad att gå segrande ur årets tävling. Nu är oddsen inte längre så klara.

Låten Youniverse har hon skrivit tillsammans med sin pojkvän Danny Saucedo och John Alexis. Molly har tidigare tävlat i Melodifestivalen 2009 med Så vill stjärnorna som kom på elfte plats och 2012 med Why Am I Crying som kom på femte plats.

Boris René: Put Your Love On Me

Boris Lumbana är i andra kretser bättre känd som fotbollsspelare. Han släppte 2013 en singel och har publicerat coverlåtar på sociala medier men hoppas att medverkan i Melodifestivalen ska bli det verkliga genombrottet.

Frans: If I Were Sorry

Frans Jeppsson Wall fick sitt genombrott när han som 7 år gammal sjöng Who's da Man till Zlatan Ibrahimovics ära. Melodifestvallåten If I Were Sorry har han själv varit med och skrivit.

Frans anses vara den klara vinnaren i årets tävling, i alla fall om man frågar vadslagningsbyråerna. Men är den lite väl lik Matt Simons Catch & Release från år 2014? Skivbolaget Pias Recording undersöker som bäst om låten är ett plagiat.

Wiktoria: Save Me

Nitonåringen Wiktoria Johansson är varit med i ett antal talangtävlingar men Melodifestivalen är hennes genombrott. På scenen är det extra viktigt var Wiktoria står eftersom bilder ska projiceras på hennes kropp hela sången igenom.

Samir & Viktor: Bada nakna

Sist ut är Samir Badran och Viktor Frisk med Bada nakna. Och en hel del nakenhet kan vi förvänta oss på scenen! I deltävlingarna har duon klätt av sig skjortorna då de plaskar omkring i den lilla bassängen som bärs in på scenen, men under genrepet släts också byxorna av.

Ifjol tävlade duon med låten Groupie som kom på åttonde plats.

Melodifestivalens final sänds i Yle Fem lördagen den 12 mars med start klockan 21.00.

Använd hashtaggen #ylemelfest på Twitter för en chans att få dina tweets i tv-rutan. Tweetsen syns på text-tv sid 398 under sändningen. Mera information hittas på text-tv sid 397.

Lyssna också vad De Eurovisa anser om Melodifestivalens finalbidrag.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision