Hoppa till huvudinnehåll

Publikfavoriten Frans vann Melodifestivalen

Frans Jeppson-Wall.
Frans Jeppsson-Wall får sjunga i Eurovisionen i Globen framför 200 miljoner tv-tittare i maj. Frans Jeppson-Wall. Bild: SVT / Stina Stjernkvist frans,Frans Jeppsson-Wall,Melodifestivalen

Vinnare i svenska Melodifestivalen blev på lördag kväll Frans Jeppsson-Wall efter en spännande och jämnstark final. Frans kommer att representera Sverige i Eurovisionen.

Tolv bidrag tävlade i Friends Arenan i Solna, Stockholm. Redan innan finalen tippades Frans gå segrande ur tävlingen.

Frans Jeppsson-Wall fick sitt genombrott då han som sju år gammal spelade in Who's da Man till Zlatan Ibrahimovics ära.

Sjuttonåriga Frans kommer från Ystad i Skåne. Han är den fjärde skåningen i rad som representerar Sverige i Eurovisionen.

Han är tvåspråkig då hans pappa ursprungligen är från Nigeria. Frans är den yngsta segraren av Melodifestivalen sedan Carola vann år 1983 med Främling.

De internationella jurygrupperna hade femtio procent av makten i Melodifestivalen och Oscar Zia med Human var deras favorit. Frans kom ändå på andra plats endast ett poäng ifrån, med Ace Wilder endast några poäng efter som trea.

Publikens röster fördelades väldigt jämnt:
Frans fick 14,9 procent av rösterna
Wiktoria 9,5 procent
Oscar Zia 9,1 procent
Robin Bengtsson 9,0 procent
Panetoz 8,2 procent
Molly Sandén 7,8 procent
SaRaha 7,7 procent
Ace Wilder 7,4 procent
Boris René 7,4 procent
Lisa Ajax 6,9 procent
Samir & Viktor 6,7 procent
David Lindgren 5,9 procent

Skrev själv låten

If I Were Sorry har Frans själv skrivit tillsammans med Oscar Fogelström, Michael Saxell och Fredrik Andersson. Alla tre har erfarenhet av Melodifestivalen men har inte tidigare skrivit någon segerlåt i det här sammanghanget.

Fogelström skrev musiken till mellanakterna 2004 och 2005, Saxell komponerade Gladys del Pilars bidrag Det vackraste jag vet 1994 och Andersson skrev Björn Ranelids låt Mirakel 2012.

Vinnarlåten är aningen kontroversiell eftersom skivbolaget Pias Recording som bäst undersöker om låten är ett plagiat. If I Were Sorry anses vara lite väl lik Matt Simons Catch & Release från år 2014.

Vadslagningsbyråernas tror att det blir en seger för Sverige andra året i rad i Eurovisionen.

Läs också