Hoppa till huvudinnehåll

Bakslag för tyska kristdemokrater i delstatsval

CDU-anhängare reagerar på valresultatet i Tyskland. Supportrarna sitter bakom en vinflaksa med en bild på en av CDU-kandidaterna Julia Kloeckner.
CDU-anhängare reagerar på valresultatet i Tyskland. Supportrarna sitter bakom en vinflaksa med en bild på en av CDU-kandidaterna Julia Klöckner. CDU-anhängare reagerar på valresultatet i Tyskland. Supportrarna sitter bakom en vinflaksa med en bild på en av CDU-kandidaterna Julia Kloeckner. Bild: EPA/ARNE DEDERT Tysklands kristdemokratiska union (CDU),val,Tyskland

En dyster kväll för förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater. I dagens delstatsval förlorar CDU stort i två delstater. Det högerpopulistiska partiet AfD firar däremot stora segrar.

Förväntningarna var visserligen inte höga, men att resultatet för kristdemokraterna skulle vara en snudd på katastrof var det ändå få som hade trott. I delstaten Baden-Württemberg gör man med omkring 27 procent av rösterna (-11 procent) sitt sämsta delstatsval någonsin. Det här i en delstat där man normalt har firat stora segrar.

Den stora segraren i Baden-Württemberg är de gröna och i synnerhet partiets sittande regeringschef Winfried Kretschmann. Han har lyckats med den historiska bedriften att göra de gröna till det största partiet i delstaten.

Kretschmann har långt stött Angela Merkel i hennes flyktingpolitik och att de gröna nu får 31 procent av rösterna kan åtminstone i Baden-Württemberg ses som en uppbackning för Merkels flyktingpolitik.

Jubel och stor besvikelse för SPD

I delstaten Rheinland-Pfalz är förlusten för kristdemokraterna inte lika stor som i Baden-Württemberg, men här åker man i stället på en bitter förlust i kampen mot socialdemokraterna.

Kristdemokraterna, under delstatschefen Julia Klöckner har delvis tagit avstånd från Merkel i sin valkampanj, men det räcker alltså endast till en andra plats efter SPD.

I övrigt är kvällen dyster också för de tyska socialdemokraterna. Såväl i Baden-Württemberg som i Sachsen-Anhalt förlorar man stort.

I den senare delstaten är SPD med sina omkring tolv procent av rösterna, nu endast fjärde största parti.

Starka högerpopulister

I Sachsen-Anhalt är det i stället högerpopulisterna som jublar. Med sin Merkel-kritiska kurs i flyktingfrågan kammar Alternative für Deutschland hem nästan 24 procent av rösterna och partiet är nu det näst största i delstaten.

AfD ligger fortfarande bakom kristdemokraterna, men man går förbi såväl vänsterpartiet die Linke som socialdemokraterna.

Också i Baden-Württemberg och i Rheinland-Pfalz firar AfD stora segrar. I båda delstaterna får man över tio procent av rösterna.

I Sachsen-Anhalt har AfD lyckats mobilisera en hel del tidigare soffliggare. Valdeltagandet i delstaten var betydligt högre än i valet år 2011.

De övriga partierna har inför valen meddelat att man inte kommer att gå in för regeringssamarbete med AfD.