Hoppa till huvudinnehåll

Erik är Åbobo, ekonomistuderande och catwalk-modell i Paris

Erik Palm, modell
Så här poserar Erik för X3M. Erik Palm, modell Bild: Claudia Rybin/Yle yle x3m

En rysk toppdesigner upptäckte @smokeweedlol på Instagram och anställde honom som modell för sin modeshow i Paris.

Erik Palm är 22 år gammal, finlandssvensk och studerar ekonomi i Åbo. Han är också modell för ett globalt känt klädmärke vars skapare är den ryska designern Gosha Rubchinskiy. Överraskad? Det är ändå hur han blev modell som fascinerar en mest. Vi träffade Erik för att höra om hans oväntade resa från vanlig Instagram-användare till catwalk-modell i Paris.

”Någon driver med mig”

Strax innan jul 2015 fick Erik ett meddelande på sitt Instagram-konto. I meddelandet blev han tillfrågad om han vill jobba som modell och gå catwalken för en modeshow i Paris. Eriks första reaktion var att någon känner honom lite för väl. Han är ju trots allt modeintresserad.

- Det första som jag tänkte var att någon höll på att driva med mig. Sådana saker brukar inte hända. Särskilt när det handlade om en designer vars fan jag är. Det fick mig att tänka att nu är det någon som känner mig lite väl bra.

Det tog ändå inte länge förrän Erik började leka med tanken att det handlar om fullt allvar. Däremot tog det väldigt länge tills han var helt säker om saken. Det berodde delvis på korrespondensen med designern.

- Till största del gick allting per e-post. Det kändes på något sätt sådär halvofficiellt så jag var fortfarande osäker om det var allvar. Jag var egentligen helt säker först när jag kom till Paris.

Hello I’m Gosha, nice to meet you.

Erik anlände till Paris på en måndag. Planen för veckan var följande: semester på måndag, klädprövning och hårklippning på tisdag och onsdag, och själva showen på torsdag.

- På tisdag gick jag till kansliet och tänkte att nu ser vi om allt det här är på riktigt eller inte. Jag kom till den överenskomna platsen, gick in, och där var han, Gosha Rubchinskiy, designern.

Jag har ju gått militären så jag kan ju marschera.

En snabbkurs och ut på catwalken

Då Erik fick jobberbjudandet hade han aldrig förut jobbat som modell, för att nu inte tala om att gå en catwalk. Erik berättar att han blev vald på grund av sin ”look” som passade kläderna. Han genomgick aldrig någon modellomvandling, utan fick vara sig själv. Den enda ändringen i hans utseende var hans huvud som rakades. Catwalk-utbildningen var ungefär lika omfattande.

- Inte är det egentligen så svårt. Jag har ju gått militären så jag kan ju marschera. Fast det är lite annorlunda nog. De lärde oss att vi måste slappna av, gå helt vanligt, kanske lite snabbare än normalt. De sade att vi ska gå rakt, på mitten av catwalken och hålla blicken rakt framåt. När vi kom till slutet så skulle vi gå hela vägen till ändan där kamerorna skulle vara och så vända om direkt i en halv piruett och gå tillbaka. That’s it, summerar Erik.

Blixtsnabbt över

Då det äntligen var dags för modeshowen och tiden var inne för Erik att kliva upp på catwalken hade han hjärtat i halsgropen. Det är ändå ganska sällan man får gå framför hundratals par ögon vars enda syfte är att döma dig. Tack och lov så var det snabbt över.

- Jag var sjukt nervös att jag skulle moka, trilla ner, men det gick helt bra faktiskt. Jag var nöjd. Det gick helt supersnabbt. Det började, och så var det direkt över. Jag var ju ute där i dryga trettio sekunder.

Skip Instagram post

Modeller från Instagram

Om man kollar in Eriks Instagram-konto där hans användarnamn är @smokeweedlol utstrålar det inte direkt modellanda. Erik har en teori om hur han upptäcktes.

- Gosha följer ett par skeittarkillar från Helsingfors som i sin tur följer mig. Så den vägen tippar jag på att han hittade mig. Jag tror att Gosha gillade mig på grund av en bild jag laddat upp där jag har nyrakat huvud och står framför en rysk flagga utanför ett resekontor i Åbo som specialiserar sig på Rysslandsresor. Gosha är ju från Ryssland. Jag är 80 procent säker att det var så det blev till, skrattar Erik.

Modeshowen ifråga använde sig nästan uteslutande av amatörmodeller scoutade från Instagram, så Erik var inte ensam. Han bekantade sig med bland annat Cornelius, en 15 år gammal kille från Oslo.

”En erfarenhet rikare”

Fick du pengar för det här?

- Det blev plus minus noll i plånboken. Men jag är en erfarenhet rikare nu.

Erik Palm, modell
Vi hade en egen lite photo shoot med Erik Palm. Erik Palm, modell Bild: Claudia Rybin/Yle stiftelsen

Efter showen blev det ungefär ett ”tack och hej” med Gosha Rubchinskiy, så än så länge verkar det inte som att Erik ska ställa upp på flera av designerns shower. Men hur är det med modelljobbet överlag, något för framtiden?

- Inte vet jag riktigt. Jag ser det som en rolig erfarenhet. Får nu se, funderar Erik.

Att stora modehus använder sig av gratis, eller nästan gratis arbetskraft kan ju höja några ögonbryn. Men då vi frågar Erik hur etiskt han tycker att det är verkar han inte ha något emot det.

- Jo, absolut. Jag skulle ju ha troligtvis gjort det gratis också. Det var ju något jag absolut skulle ha vilja göra, fast jag inte visste om det. Jag är ju ett fan av designern. Människor betalar för att gå på konserter, människor arbetar gratis på praktik. Inte ser jag egentligen hur det här är annorlunda.

Uppdatering 3.12.2018: Artikelns huvudbild utbytt.

Nyligen publicerat - X3M