Hoppa till huvudinnehåll

FRK skickade fältklinik till grekiska flyktingläger i nöd

Finlands Röda Kors skickar sjukvårdshjälp till flyktingläger i Grekland.
Finlands Röda Kors skickar sjukvårdshjälp till flyktingläger i Grekland. Bild: Eva Ekholm / Yle finlands flyktinghjälp,biståndsarbete,bistånd,flyktingläger

Finlands Röda Kors skickade på söndagen ett team bestående av bland annat en sjukskötare och en logistikansvarig till norra Grekland för att bistå flyktingar i två flyktingläger där läget är uruselt för tusentals flyktingar.

En mobil fältklinik ska vara i gång i slutet av veckan.

Det finländska teamet kommer att finnas i flyktinglägren i Cherson och Nea Kavala där det för närvarande bor totalt 8 000 människor. Över hälften av flyktingarna är kvinnor och barn.

Den dåliga hygienen i lägren gör att sjukdomar lätt sprids, och barn är speciellt utsatta för till exempel diarré. Många av tälten i flyktinglägren saknar golv och det ihållande regnet har förvandlat marken till lervälling.

- Det här är grundläggande hälsovård i likhet med en poliklinik. Vi kommer att kunna sköta gravida kvinnor men inte förlossningar. Vi kommer också att ha barnläkare eftersom 30 procent av flyktingarna är barn, säger Andreas von Weissenberg som är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors och leder teamet på plats i Grekland.

Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors.
Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors. Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors. Bild: Eva Ekholm / Yle biståndsarbete,flyktingläger,flyktinghjälp

Med i teamet finns en sjukskötare, en logistikansvarig, en tolk och en informatör.

Finlands Röda Kors skickar sjukvårdshjälp till flyktingläger i Grekland.
Finlands Röda Kors skickar sjukvårdshjälp till flyktingläger i Grekland. Bild: Eva Ekholm / Yle flyktinghjälp,biståndsarbete,bistånd,flyktingläger

Humanitär kris hotar

Ungefär 40 000 flyktingar sitter fast på olika flyktingläger i Grekland. Det humanitära läget har förvärrats sedan Makedonien stängde sin gräns. Varje dag anländer tusentals nya flyktingar till de grekiska öarna och läget blev så katastrofalt att de grekiska myndigheterna bad Finlands Röda Kors om hjälp.

- Omständigheterna är verkligen inte bra. Här finns alla ingredienser för en allvarlig humanitär kris. Om vi tittar på siffrorna just nu borde vi tillsammans med grekiska myndigheter och andra organisationer klara av att hantera situationen, men i slutet av månaden kan här finnas 70 000 människor och vi vet inte hur situationen kommer att utvecklas, säger von Weissenberg.

Finlands Röda Kors skickar sjukvårdshjälp till flyktingläger i Grekland.
Finlands Röda Kors skickar sjukvårdshjälp till flyktingläger i Grekland. Bild: Eva Ekholm / Yle flyktinghjälp,biståndsarbete,flyktingar,flyktingläger,bistånd

Byråkratin sätter stopp

von Weissenberg är överraskad över hur läget utvecklats i Europa. Enligt honom hade Finlands Röda Kors inte räknat med att behöva skicka en fältklinik till ett annat EU-land.

- Nog är det sorgligt. I bakgrunden ligger det politiska processer som inte har gått som de borde. Vi har nu ett avtal mellan EU och Turkiet - och mycket kan sägas om det - men i bakgrunden ligger kriget i Syrien som pågått i fem år och där det internationella samfundet inte har kunnat hitta en lösning. Nu försöker man lappa problem efter problem, men den här kedjan av problem beror på Syrien.

Det är ytterst ovanligt att Finlands Röda Kors assisterar ett annat EU-land. Delvis beror det på byråkrati.

- Mediciner som vi har i beredskap går inte att använda i EU-länder, vilket beror på att vi inte brukar agera i EU-länder. Humanitära pengar finns till för operationer ute i världen men det har varit svårt när det gäller ett EU-land. Nu har man ändå i Bryssel skapat ett instrument som möjliggör det här, säger von Weissenberg.

Finlands Röda Kors skickar sjukvårdshjälp till flyktingläger i Grekland.
Finlands Röda Kors skickar sjukvårdshjälp till flyktingläger i Grekland. Bild: Eva Ekholm / Yle biståndsarbete,flyktingläger,flyktingar,nödhjälp