Hoppa till huvudinnehåll

Lavrov: Ryssland har bevis på turkisk närvaro i Syrien

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar Turkiet för "smygande expansion" i Syrien
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar Turkiet för "smygande expansion" i Syrien Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar Turkiet för "smygande expansion" i Syrien Bild: . EPA/LAURENT GILLIERON Ryssland,Sergej Lavrov

Ryssland har bevis på att Turkiet har styrkor i Syrien. - Det hävdar utikesminister Sergej Lavrov, men utan att lägga fram de påstådda bevisen.

Lavrov som intervjuades i ryskt tv på söndag sade att Turkiets åtgärder vid den syriska gränsen tyder på en smygande expansion.

- Turkiet har börjat deklarera att det har en suverän rätt att skapa skyddszoner på syriskt territorium. Enligt våra uppgifter har de börjat gräva ner sig ett par hundra meter från den syriska gränsen, sa Lavrov.

Redo att samarbeta i Raqqa

Den ryska utrikesministern upprepade också sitt krav på att även kurderna får delta i fredssamtalen om Syrien som återupptas i Genéve på måndag.

Turkiet har hittills bestämt motsatt sig kurdernas närvaro vid förhandlingsbordet, men Ryssland kommer att insistera på att FN tillåter kurderna att delta i förhandlingar, enligt Lavrov.

Han tillade att Ryssland är redo att samarbeta med USA för att befria den syriska staden Raqqa, den Islamiska statens starkaste fäste i Syrien.

- Amerikanerna föreslog i något skede att man fördelar arbetet. Det ryska flygvapnet skulle koncentrera sig på att befria Palmyra medan USA:s koalition skulle koncentrera sig på att befria Raqqa med ryskt stöd, sade Sergei Lavrov.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes