Hoppa till huvudinnehåll

Magnus Eklöv: Kungar, drottningar, bronsmedalj och stämningen!

Marie Dorin Habert knep sex medaljer. Marie Dorin Habert knep sex medaljer. Bild: EPA marie dorin habert

VM i skidskytte blev en sådan fest som bara norrmän kan stå för. Men det var två franska skidskyttar som stal showen och en finländare som på sista chansen knep en medalj. Där VM i ett nötskal.

Mäkäräinens medalj

Inför VM fanns det förhoppningar om finländsk framgång. Dagarna gick och marginalerna var inte på Mäkäräinens sida. Mäkäräinen, som ensam bär ansvaret för den finländska framgången, hade en chans kvar att ta en medalj.

Att hon sedan lyckades är en beundransvärd drift. Att lyckas tänja sig till VM:s bästa resultat i den sista tävlingen gör att medaljen verkligen känns som en vunnen medalj. Det är den medaljen som kommer att bli i allas minne från den här säsongen.

Trots att det skulle ha funnits förutsättningar till mer, så bevisar det här igen det hur otroligt svårt det är verkligen lyckas i ett stort mästerskap.

Det är en helt annan sak att få till det under en och en halv vecka av säsongen, än att lyckas i tävlingar då och då under säsongens gång. Säsongens säkraste dam Gabriela Soukalova blev utan medalj.

Bronsmedaljen ger Mäkäräinen ett klart godkänt resultat från VM och ger nog också hela säsongen ett positivt förtecken.

Kungar och drottningar

Två franska åkare stal delvis showen i Oslo. Martin Fourcade var förkrossande överlägsen på herrsidan. Tre individuella guld samt silver i masstarten.

Fourcade höll på att ta hem alla individuella sträckor men Johannes Bö knäppte VM-kungen på fingrarna i den sista tävlingen.

VM-kungen var utan tvekan Martin Fourcade, men Ole Einar Björndalen befäste sin position som skidskyttesportens kung med tre individuella medaljer.

På damsidan finns det en klar drottning. Marie Dorin Habert fullbordade den franska succén med sina sex medaljer. Medalj i varje start, tre guld distans, masstart och mixedstafett, samt två silver och ett brons. Marie Dorin Habert är värd en krona minst lika stor som Fourcades.

Som tronprinsessa måste jag utse Laura Dahlmeier. Den 22-åriga tyskan knep medalj i alla individuella starter. Guld blev det i jaktstarten. I nästan alla tidigare VM hade ett sådant resultat gett drottningtiteln.

Stämningen

Att norrmän kan arrangera stortävlingar med obeskrivbar stämning, det visste alla på förhand. Men att skidskytte-VM drog mer folk till Holmenkollen än något annat skidmästerskap sedan OS 1952 var kanske mer än någon tänkt sig.

Stämningen framför allt på lördagen i herrstafetten går inte beskriva om man inte själv upplevt den. Det var en idrottsfest utan dess like.

Att Norge dessutom vann tävlingen fick hela Holmenkollen att explodera. Det var ett sådant sug i spåret redan flera timmar före start att det inte går att återge.

Jag kan bara föreställa mig hurdant sug det var under själva tävlingarna i motlutet vid VM-haugen.

Om den stämningen och gemenskapen över nationsgränser skulle gå att förflytta ut i samhället skulle världen se helt annorlunda ut.

Stämningen på tävlingsarenan är det som ändå gör ett mästerskap oavsett vem som vinner medaljerna.

I Oslo var alla vinnare.

 • Höststorm drar fram över landet

  Hårda vindar till havs.

  Under torsdagen blåste det upp till den första höststormen och stormvindar mättes på alla sjödistrikt. På Bottenhavet mättes över 30 meter per sekund i byarna, berättar Yles meteorolog Anne Borgström. Vindarna kan vara farligt kraftiga under fredagen i södra Finland.

 • Kataja klar för Champions League

  Kataja skrev finländsk baskethistoria.

  Kataja har avancerat till basketens Champions League som spelas för första gången i år. Det här efter att ha besegrat Södertälje.

 • ÖSP kritiserar djurskyddslag

  Förbud mot båsladugårdar oroar.

  Ett förbud mot båsladugårdar oroar mjölkbönderna. Utvecklingen går mot lösdriftsladugårdar, men majoriteten av mjölkgårdarna är ännu båsladugårdar.

 • Fiskarförbund kräver åtgärder mot skarv

  Hotar hela fiskerinäringen

  Miljöministeriet riskerar inte bara fiskerinäringen utan också hela fiskstammar då man ignorerar skarvproblemet. Det anser Österbottens fiskarförbund i ett ställningstagande.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport