Hoppa till huvudinnehåll

32 000 euro på tio år - så mycket dyrare är det att bo ensam i Helsingfors

Singelboende är en växande boendeform. I Helsingfors består hälften av hushållen av bara en person. Trots det beaktar samhället inte singelboende och den som bor ensam får räkna med att betala tiotusentals euro mer för att leva än den som bor i ett flerpersonshushåll.

- Jag är inte överraskad. Vårt samhälle är inte gjort för ensamstående personer.

Alexander Granholm tar del av uträkningarna som visar att en singel på årsnivå betalar drygt 3 200 euro mer än den som bor i ett tvåpersons hushåll.

Alexander Granholm bor i ett singelhushåll. Han flyttar till Kivistö från Nordsjö i jakt på billigare hyra.
Om två veckor flyttar Alexander Granholm in i ett splitternytt hus i Vandastadsdelen Kivistö. Hyran på Nordsjötvåan trissades upp till mer än 1000 euro. Alexander Granholm bor i ett singelhushåll. Han flyttar till Kivistö från Nordsjö i jakt på billigare hyra. Bild: Yle/Johanna Minkkinen Kivistö,alexander granholm,Vanda

Granholm har själv fått erfara hur dyrt det är att bo ensam. Hyran på tvårummaren i Nordsjö trissades upp under åren och landade på mer än tusen euro per månad.

- När mer än en tredjedel av lönen går till boende kommer smärtgränsen emot.

Lägenheten i Nordsjö blev för dyr för Granholm, som precis som förut ville ha ett skilt sovrum. Så ny styr han kosan mot ett splitternytt bostadshus i Kivistö i Vanda. Där är hyran för en tvårummare på omkring 50 kvadratmeter 800 euro per månad.

Så mycket kostar det att bo i Helsingfors som singel versus i par.
Hyrorna är uträknade enligt den billigaste enrummaren på minst 25 kvadrat och den billigaste tvårummaren på minst 50 kvadrat i södra Helsingfors. Elräkningen och försäkringen är uträknade enligt kvadratmeter för bostäder i södra Helsingfors på sajten Oikotie.fi. Så mycket kostar det att bo i Helsingfors som singel versus i par. Bild: Yle/Johan Lindström Singelhem,singelhushåll,levnadskostnader

Fasta utgifter som det inte går att pruta på

Yle Huvudstadsregionens uträkningar visar att en singelboende i medeltal betalar 271 euro och 42 cent mer per månad än en person som bor i ett hushåll med två personer.

El och försäkring blir bara lite dyrare för två i en stor lägenhet än för en person i en mindre och är något en singelboende inte kan pruta på. Parkering och andra kostnader för den som behöver bil är lika höga för en person som för två (om man räknar med att ett hushåll klarar sig med en bil) och det samma gäller tidningsprenumerationer.

I Finland är 42 procent av hemmen singelhushåll. Mer än en miljon finländare bor ensamma. I Helsingfors är andelen ännu högre: hälften av hemmen i Helsingfors är singelhushåll.

När mer än en tredjedel av lönen går till boende kommer smärgränsen emot.― Alexander Granholm

På Marthaförbundet försöker hushållsrådgivaren Solveig Backström komma på sätt för singelboende att minska på utgifterna. Men lösningarna är få, eftersom det mest handlar om fasta utgifter som det inte går att pruta på.

- Vi delar på en tidningsprenumeration med min mamma, så det är ett tips för den som bor nära en vän eller släkting, säger Backström som själv bor ensam.

Matförpackningarna är ofta stora och en singelboende kan tvingas slänga bort mycket mat. När det gäller just matkostnader tycker Backström ändå att det går att leva billigt också som singel.

- Har man ett litet kök och kylskåp utan frys är det svårt, men kan man frysa in mat går det bra.

"Räcker tiotals år för samhället att anpassa sig"

Backström tipsar om att köpa frysta rotsaker och göra purésoppa eller wok. Till dem kan man äta protein, men i stället för att bara köpa dyra proteiner från djurriket kan man äta till exempel förmånliga baljväxter.

Backström själv klarar sig med 150 euro per månad i matkostnader.

- Samtidigt vill ju många singelboende ha ett aktivt liv utanför hemmet och till exempel gå ut och äta.

Vi delar på en tidningsprenumeration med min mamma, så det är ett tips för den som bor nära en vän eller släkting.― Solveig Backström, Marthaförbundet

Alexander Granholm anser alltså att vårt samhälle inte är anpassat för ensamstående personer. Ändå är hälften av hemmen i Helsingfors singelhushåll och nästan lika många när man ser på hela landet.

Borde samhället anpassa sig?

- Jag tror att samhället kommer att anpassa sig så småningom, det är en naturlig process. Men det är en lång process som tar tiotals år innan det börjar synas i strukturerna.