Hoppa till huvudinnehåll

Abiturient – lämna klockan hemma då du skriver studenten

Saana Ruotsala sitter vid en pulpet i salen där studentskrivningarna sker.
Saana Ruotsala är rektor i Mattlidens gymnasium Saana Ruotsala sitter vid en pulpet i salen där studentskrivningarna sker. Bild: Yle / Ted Urho mattlidens gymnasium,studentskrivningar,gymnastiksalar

De tankar och idéer som gymnasieeleverna de senaste åren insupit ska nu ner till pappers. På listan över förbjudna föremål under studentskrivningen finns från och med i år även smartklockan.

Att vara kustodiant är lite som att vara garderobiär på en nattklubb.― Saana Ruotsala, rektor.

Det är tidig måndagsmorgon i gymnastiksalen i Mattlidens skolcentrum. I gymnastiksalen står pulpeterna uppradade i väntan på abiturienterna.

Innan abiturienten kommer in i salen kollar personalen att hen inte har klocka på sig eller något annat som är förbjudet under skrivningarna.

- Idag då vi skriver modersmålet får man till exempel inte ha en skjorta med texttryck på svenska. Att vara kustodiant är lite som att vara garderobiär på en nattklubb, säger Saana Ruotsala, rektor i Mattlidens gymnasium.

Massutskick via Wilma

Nytt för i år är att smartklockor är förbjudna under studentskrivningarna. I Mattlidens gymnasium löste man förbudet genom att uppmana alla examinander att lämna armbandsuret hemma.

- Vi har 125 abiturienter som skriver idag och det skulle vara ganska svårt att kolla alla enskilt för att se om det är en smartklocka eller ett vanligt armbandsur de har runt handleden, säger Ruotsala.

Bland eleverna har påbudet tagits emot väl.

- Alla inblandade tycker att studentskrivningarna är en såpass allvarlig sak att de brukar lyda.

Studentskrivningarna pågår till måndag 4.4 då de som har samiska som modersmål sitter sin sista skrivning.