Hoppa till huvudinnehåll

Den eviga elden är inte evig - automatisk tändningsapparat efterlyses

Eviga elden i Eirastranden i Helsingfors.
Den eviga elden brinner så gott som alltid på Ursins klippa, förutom när vind och väder får den att slockna. Eviga elden i Eirastranden i Helsingfors. Bild: Yle/ Catariina Salo din stad,Eira, Helsingfors stad,Helsingfors,Minnesmärke

Den eviga elden i Eirastranden i Helsingfors är inte evig. Den slocknar några gånger varje år när det stormar ute och det är en rätt så omständig process att tända den på nytt.

I södra Helsingfors, på Ursins klippa vid Eirastranden, står ett monument som för tankarna till J.R.R. Tolkiens böcker. Men nej, det är inte tornet i Mordor det handlar om, även om det finns en evigt brinnande eld även i detta monument.

En bild på ett betongmonument
Monumentet för de förlista på sjön har viss likhet med Mordor. En bild på ett betongmonument Bild: Yle/ Catariina Salo eviga elden

Det som i folkmun kallas den eviga elden är ett minnesmärke för dem som omkommit på havet. Det 12 meter höga monumentet finns vid en populär sommarpark vid Eirastranden.

- Redan på 1950-talet tog man upp diskussionen i Helsingfors skeppsbefälhavarförening om ett monument för de sjömän som blivit skeppsbrutna, berättar den nu pensionerade sjökaptenen Sven-Erik Nylund.

Elden slocknar några gånger om året, när det stormar.

Det skulle räcka ända till slutet av 1960-talet före monumentet sist och slutligen stod färdigt. Det fyrbåksliknande monumentet planerades av bildkonstnären Oskari Jauhiainen och arkitekten Eero Eerikäinen.

En mås står på ett betongmonument
Också måsar uppskattar minnesmärket. En mås står på ett betongmonument Bild: Yle/ Catariina Salo minnesmärke

Att det skulle bli en evig eld högst upp var ganska självklart.

- Det har en symbolisk betydelse för dem som är på sjön, menar sjökapten Nylund.

Eldtändare behövs vid storm

Från Helsingfors stads sida är det byggnadskontoret som har hand om monumentet. Parkansvariga Pekka Engblom berättar att det nog händer att elden slocknar några gånger om året, när det stormar.

- Då är det lite jobbigt att få den tänd igen. Det måste beställas en kranbil och två gubbar måste åka upp till toppen av monumentet och tända den igen.

Ett monument vid havet
Elden högst upp på det 12 meter höga monumentet måste tändas manuellt om den slocknar. Ett monument vid havet Bild: Yle/ Catariina Salo eviga elden

Själva elden lever på gas som går genom ledningar som finns inne i själva monumentet.
Det är lite jobbigt att få den tänd igen. Det måste beställas en kranbil och två gubbar måste åka upp till toppen av monumentet och tända den igen.― Pekka Engblom, parkansvarig

Engblom berättar att det funnits planer på att förnya tekniken, men att det är knepigt eftersom stora delar av monumentet i så fall borde rivas.

Att tända den slocknade, eviga elden igen kostar ett par hundra euro per gång.

Det skulle gå att få elden att lysa sig igenom hårda stormar, men då skulle de andra kostnaderna stiga.

- Då skulle det behövas mera gas. Det här är en mellanlösning. Det är fiffigare att acceptera att elden behöver tändas ett par gånger om året.

En elektronisk tändningsapparat uppe i monumentet skulle vara bra.― Pekka Engblom, parkansvarig

Engblom hoppas ändå på en renovering inom en nära framtid.

- En elektronisk tändningsapparat uppe i monumentet skulle vara bra. Det vore också smart att förnya ledningarna så det inte behövs så mycket gas.

Årliga ceremonier

Den som är skarpsynt kan också märka att det finns en skild plakett på monumentet som handlar om en viss förlisning. Det var m/s Malmi som sjönk år 1979 och 14 personer miste livet.

Ett plakat på ett monument
Plaketten för förlista skeppet Malmi. Ett plakat på ett monument Bild: Yle/ Catariina Salo minnesmärke

- Då var det tal om att man skulle fästa plattor med alla som förlist på Östersjön, men efter livliga diskussioner kom man fram till att det skulle bli för många namn, berättar Sven-Erik Nylund.

Plaketten för m/s Malmi är ett undantag.

Monumentet för de som förlist på havet är väldigt viktigt för personer som arbetar på och nära havet. Varje år på alla helgons afton ordnas en minnesceremoni på Ursins klippa.

Under ceremonin läggs det kransar och tänds ljus och en präst från Finska sjömanskyrkan håller tal.

Monumentet betyder en hel del för mig, jag har många kollegor som försvunnit på sjön.― Sven-Erik Nylund, pensionerad sjökapten

Sven-Erik Nylund har medverkat vid så gott som alla allhelgonaaftnar sedan 1970.

- Monumentet betyder en hel del för mig, jag har många kollegor som försvunnit på sjön. Jag har levt med sjöfarten hela mitt liv, så på det viset har det en stor betydelse.

Projektet Din stad

Din stad är ett nytt sätt att göra lokala nyheter. Du skickar in frågor eller nyhetstips om staden du bor i till redaktionen via ett webbformulär.

Yle Huvudstadsregionen ordnar en omröstning med tre alternativa nyhetsförslag, och gör en nyhet på det vinnande förslaget.

En nyhet i serien Din stad publiceras varje vecka på svenska.yle.fi/hreg. Ämnet behandlas också i Morgonöppets sändning.