Hoppa till huvudinnehåll

Det våras för byggbranschen

Byggarbetare river ner gamla väggar i ett hus.
Byggarbetare river ner gamla väggar i ett hus. Bild: Yle/Minna Almark bostadshus,lägenheter,renovering,byggarbetsplatser,sunpark,Pojo, Raseborg

Byggföretagens omsättning ökade med 7,8 procent under det sista kvartalet 2015, visar Statistikcentralens statistik. Försäljningsvolymen ökade med 6,4 procent under samma period.

Det är bostadsbyggandet som ger mycket av ökningen, säger Byggnadsförbundets vice vd Kyösti Suokas.

- Vi har inte tillräckligt med bostäder. Räntenivån är också låg nu så folk har råd att köpa bostäder. Bostadsbyggandet är mycket viktigt för sysselsättningen, men också anläggningsarbeten.

Nyland och stora städer

Under hela år 2015 ökade omsättningen med 6,7 procent från året innan.

Den största tillväxten sker i Nyland och i de större städerna som Åbo och Tammerfors. I norra Finland och i öster ser det inte lika bra ut.

Den positiva utvecklingen gynnar alla företag i branschen, men Suokas ser nu en chans för de riktigt små företagen att växa. Han hoppas på en måttlig tillväxt i framtiden.

- Det är bäst att det inte ökar för snabbt, för då kan det hända att ökningen stannar upp och det sedan minskar igen. Om ökningen rör sig kring 2-3 procent per år så gynnas sysselsättningen, säger Suokas.