Hoppa till huvudinnehåll

Familjen Clinton blickar redan mot november

Bill Clinton för kampanj för Hillary under primärvalet.
Bill Clinton försökte entusiasmera väljarna i Columbus, Ohio. Bill Clinton för kampanj för Hillary under primärvalet. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Bill Clinton,Hillary Clinton, Presidentvalet i USA 2016

Det amerikanska primärvalet fortsätter på tisdagen med primärval i fem folkrika delstater. Enligt opinionsundersökningarna kommer demokraternas förhandsfavorit Hillary Clinton att besegra utmanaren Bernie Sanders på bred front.

Hillary Clinton har inte ännu på långt när tillräckligt med delegater för att ha majoritet under demokraternas partikonvent i juli. Trots det så har hon på sistone struntat i att förklara skillnaderna mellan sin egen och Bernie Sanders politik.

Då Yle Nyheter besökte maken Bill Clintons kampanjstopp i delstaten Ohio nämnde han inte ens Sanders. Snarare hade han hade precis som Hillary fokus på republikanerna.

– Det har varit ett väldigt märkligt val. Under varje republikansk valdebatt sitter jag med andan i halsgropen. Och väntar på att pajkastningen skall inledas. Lyckligtvis har demokraternas debatter varit sakliga, sade Bill Clinton under ett utsålt men småskaligt valmöte i Columbus.

Bill Clinton-supporter.
Bill Clinton är fortfarande populär bland många väljare. Bill Clinton-supporter. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Bill Clinton, Presidentvalet i USA 2016

Historiskt väljarbeteende talar för demokraterna i november

Det mesta tyder på att Hillary Clinton kommer att nomineras till demokraternas presidentkandidat. Detta trots att hon inte lyckats skapa samma entusiasm kring sin kampanj som Bernie Sanders.

Men det är inte nödvändigtvis ett oöverkomligt problem.

– Historiskt sett så har amerikaner oftare röstat mot någon. Snarare än för en kandidat. Det kommer inte bara att vara sant i november. Det har hänt gång på gång och det kommer att upprepas i år. Donald Trumps kandidatur kommer att ena de demokratiska väljarna, tror David Leland som är demokratisk ledamot i representanthuset i Ohio.

Högsta domstolen en het valfråga

David Leland karakteriserar årets presidentval som det viktigaste i mannaminne. Inte minst för att det är möjligt att det är först den kommande presidenten som kommer att utse ersättaren till Antonin Scalia – den förre domaren i USA:s högsta domstol.

Den värdekonservative Scalia dog i februari och president Barack Obama har lovat att han kommer att presentera sin kandidat inom kort. Men republikanerna har bedyrat att blockera Obamas kandidat i senaten.

– Detta är det viktigaste valet för min generation. Det handlar inte enbart om högsta domstolen utan också om den ekonomiska politik som USA kommer att föra i framtiden. Jag kommer att rösta på Hillary Clinton, säger Vietnam-veteranen Bill Sturkey.

Trump förenar de demokratiska väljarna?

För många demokratiska väljare är emellertid den ledande republikanska presidentkandidaten det röda skynket.

– Hillary Clinton måste vinna primärvalet så att vi kan besegra Donald Trump. Det är livsviktigt. Donald Trump är helt enkelt galen, säger Karen Thomas som besökte Bill Clintons valmöte i Columbus.

Avgör Ohio presidentvalet i november?

För att Hillary Clintons presidentdrömmar skall gå i uppfyllelse bör hon vinna i Ohio i november. Delstaten Ohio är en av få så kallade swing-states i USA, det vill säga delstater som har ungefär lika många demokratiska som republikanska väljare.

– Det viktigaste för oss är att de demokratiska väljarna är entusiastiska. Ifall vi röstar i samma utsträckning som år 2008 och 2012 för Obama kommer vi att vinna. Det är nyckeln till framgång. Vi är förhållandevis säkra på att det kommer att ske, säger David Pepper som fungerar som ordförande för det demokratiska partiet i Ohio.

Utöver Ohio arrangerar också Florida, Illinois, Missouri och North Carolina primärval på tisdagen.

Det amerikanska presidentvalet 2016