Hoppa till huvudinnehåll

Får man ha en övervakningskamera i sovrummet?

Kameratelefon dold i en blomkruka.
Får man smygfilma i sin lägenhet? Vad säger lagen? Kameratelefon dold i en blomkruka. Bild: Yle/Petter Sandelin smygfoto,kameratelefoner,smarttelefoner,Mobiltelefoner och -apparater,Kameralins,Smygfoto,krukväxter,fotografering

Axl Smiths smygfilmande väcker frågor. Tänk dig att du filmar din hund i lägenheten för att kolla om den skäller när du är borta. En dag fastnar dina kaffegäster på filmen. Kan du dömas för det?

Tv-profilen Axl Smith anklagas för att ha smygfilmat sex hemma. Skandalen har lett till att han dragit sig ur flera programledaruppdrag. Han försvarar sig med att han lagt upp en övervakningskamera i sovrummet för att skydda sig själv.

Många frågar sig nu vad man egentligen får filma hemma.

Tänk dig till exempel att du har en kamera som står på hela dagen för att kunna kolla om din hund skäller när du är borta. Du har aldrig berättat för dina vänner som kommer på besök att du spelar in allt som händer i vardagsrummet.

Är det olagligt?

Inget helt klart svar

Juridiken är snårigare än man tror. Det finns inget helt klart svar på om det är olagligt att filma folk i din lägenhet om de inte vet om det.

- Enligt min uppfattning finns det idag inget entydigt svar på denna fråga – säkert beroende på att lagen kom år 2000 och då fanns inte dagens tekniska övervakningsmöjligheter att tillgå på samma sätt som idag, säger Dan Frände som är professor i straffrätt.

Det enklaste och hyggligaste sättet att se till att allt är lagligt är förstås att berätta för alla som kommer på besök att kameran som filmar hunden står på. Om gästerna vet om att de filmas är allt i sin ordning.

När bryter man då mot lagen? Enligt Dan Frände är nyckelordet att den som filmar måste göra det “obehörigen”. Då kan man dömas för olaglig observation. Vad betyder det obehörigen?

“Jag vill inte att du filmar när vi ligger”

Ett självklart fall är att smygfilma någon i hemmet mot hens vilja. Då filmar du obehörigt.

Det finns åtminstone ett hovrättsfall där en man dömts för att ha smygfilmat sex med en kvinna trots att hon uttryckligen förbjudit det.

Du får smygfilma kaffebesök men inte sex

Hur går det då med exemplet där du filmar din hund men också råkar banda in dina kompisar som kommer över och dricker kaffe? Om gästerna är omedvetna om att de filmas finns det två tolkningar.

Den första är att du är "obehörig" så fort du spelar in folk utan att de vet om det. Den tolkningen gillar inte Dan Frände.

- Jag är inte beredd att godta denna tolkning eftersom den klart inskränker på handlingsfriheten i det egna hemmet. Även filmandet av inbrottstjuvar skulle då vara straffbart utan varningsskylt.

Plötsligt blir allt du filmar olagligt. Dan Frände menar istället att man får tolka lagen enligt vad som händer på filmen.

- Jag skulle mena att straffbarheten inträder i de situationer där värden medverkar i eller uppmanar till händelser som man med allmän livserfarenhet kan anta att folk inte vill ha på film. Då blir filmningen obehörig och straffbar.

Det är alltså tillåtet att filma kaffegäster och bridgekvällar utan att gästerna vet om det, men inte sex. Vi kan anta att folk inte vill bli filmade när de har sex utan att veta om det. Därför filmar man "obehörigt".

Hämndporr

En viktig poäng är också vad som händer med en filmsnutt efter att den spelats in. Om man laddar upp en filmsnutt på nätet kan man bli dömd för ärekränkning också om personen har gått med på att bli filmad.

Om du och din partner filmar när ni har sex och du sprider materialet för att hämnas när förhållandet tagit slut, så kallad hämndporr, så kan du dömas för ärekränkning.

Tjuvlyssna med smarttelefon är förbjudet

I Finland är det också olagligt att i hemlighet banda in samtal som du inte själv deltar i.

Om dina vänner går in i sovrummet för att diskutera och du tror att de snackar skit bakom ryggen på dig får du alltså inte spela in samtalet i smyg.

Överlag kan man säga att sunt förnuft gäller. Banda inte in folk i situationer du tror att de är obekväma i utan att de vet om det.

15.03 10:38 Texten om tjuvlyssning uppdaterades för att motsvara lagen bättre.